A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A hatályban lévő korlátozó intézkedések március 29-ig biztosan fennmaradnak

Amikor eléri az átoltottság a 2,5 millió embert, el lehet kezdeni az újraindítást - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában március 19-én, pénteken. A kormányfő kiemelte: az oltások számának növelése a legfontosabb védekezési eszköz, gyorsan kell oltani, ehhez pedig vakcina kell. Orbán Viktor bejelentette, hogy a jelenleg hatályban lévő korlátozások változatlan formában hétfőtől még egy hétig biztosan fennmaradnak.

 

A hatályban lévő korlátozó intézkedések március 29-ig biztosan fennmaradnak

A kormányfő elmondta: - Egyszerűbb lett volna két hétről dönteni, de egy héten belül sok minden változhat, ezért hoztak most intézkedést egyelőre egy hétre. Ráadásul a húsvét kockázatos időpont lesz, mert a járvány terjedése összefügg a kontaktusok számával - mutatott rá.

Az oltások számának növelése a legfontosabb

Az oltások számának növelése a legfontosabb védekezési eszköz. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint amennyien megbetegednek – mondta el Orbán Viktor. 

A brüsszeli beszerzésből félmilliónál kevesebb vakcina érkezik a következő két hónapban

Magyarország miniszterelnöke közölte: - Mivel a következő két hónapban 500 ezerrel kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik, mint amiről megállapodtak, legalább ennyi keleti vakcinát kell szerezni, hogy tudják tartani az oltási ütemet. Tárgyalnak is erről, és jó esély van rá, hogy a kiesett AstraZeneca-vakcinákat kínai és orosz oltóanyaggal tudják pótolni.

A járvány harmadik hulláma erősebb, mint az eddigiek voltak

Orbán Viktor kifejtette: - Rekordokat döntöget a harmadik hullám, csütörtökön elhunyt 213 ember, 1174-en vannak lélegeztető gépen, és még több mint 9 ezren kórházban. Ez nem az a pillanat, amikor a korlátozásokon lazítani lehet - fűzte hozzá.

Fokozatosan lehet majd megkezdeni az újraindítást és a beoltottak számához kell igazítani az újraindítási terv lépéseit

A kormányfő úgy értékelte, hogy további szigorításokat már nehezen viselne el az ország. Azt kérte a családoktól, a fiataloktól és a vállalkozóktól, hogy tartsanak ki, és ha újra tudják indítani a gazdaságot erős és bőséges lesz a következő év. Kitért arra is, hogy fokozatosan lehet majd nyitni, és olyan terv kell, amely a beoltottak számához igazítja ennek lépéseit.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a beoltottak száma pénteken haladja meg a 1,5 milliót. Egymillió 260 ezren rendelkeznek oltási igazolvánnyal, és a fertőzésen igazoltan átesettekkel együtt összesen mintegy kétmillió védett ember dokumentáltan van. Azt mondta, akik vizsgálattal igazolják, hogy korábban átestek a fertőzésen, szintén kaphatnak védettségi igazolványt. Lesznek olyan szakaszai a nyitásnak, amikor a védettségi igazolvánnyal több szolgáltatás lesz elérhető - tette hozzá.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)