A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Közel két milliárd forintból újul meg a Vaszary Iskola

A Tatabányai Tankerületi Központ 2017 májusában sikeresen pályázott az EFOP 4.1.2 kódszámú projekt pályázati felhívására, melynek köszönhetően jelentős beruházást tudnak megvalósítani a tatai Vaszary János Általános Iskolában. A közel két milliárd forintos iskolafejlesztés részleteiről április 29-én rendeztek sajtótájékoztatót.

 

Az EFOP-4.1.2. konstrukció keretében, a 2017-ben elnyert 1166 millió forintnyi támogatási forrást a magyar kormány közel 815 millió forint többletforrással egészítette ki, így Tata komoly történelmi hagyományokkal és eredményességgel bíró általános iskolája összességében 1,98 milliárd forintból újulhat meg.

Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: - A magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök elismerése is ez a fejlesztés az intézményben folyó munka és a tatai közösség irányába, ugyanis a korábban megítélt 1,1 milliárdos uniós pályázati támogatást közel 815 millió forint hazai költségvetési forrásból a kezdeményezésemre kiegészítette. Menet közben derült ki, hogy a beruházás teljes körű megvalósításához többletforrásra van szükség. Ez a többlet hazai költségvetési forrás teszi lehetővé, hogy az iskola belső udvarában megépülhessen a tornaterem másik fele és a sportpálya is.

Vereckei Judit, a Tatabányai Tankerületi Központ igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a pályázat benyújtásával olyan fejlesztés megvalósítása volt a céljuk, amellyel az intézménybe járó gyermekek, valamint az ott dolgozók számára a kor követelményeinek megfelelő, esztétikus, modern környezetet tudnak teremteni. Olyat, ahova a tanulók szívesen járnak, a pedagógusok pedig komfortos körülmények között végezhetik munkájukat.

A „Vaszary János Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése” elnevezésű projekt keretében először a Jázmin utcai Tagintézmény fejlesztésére került sor 2020-ban. Akkor, a beruházás első szakaszában az épületben épületgépészeti, villamossági, akadálymentesítési kivitelezési munkákat végeztek el: burkolat és nyílászáró cserékre, egy új csoportszoba kialakítására, akadálymentesített feljáró és mosdó építésére került sor, s az épület régi radiátorait is korszerű fűtőtestekre cserélték. Emellett egy 15 × 24 méteres rekortán borítású sportpálya kialakításával megújult a Jázmin Iskola udvara.

A fejlesztés most a Vaszary Iskola székhelyintézményében folytatódik, s az április elejével indult kivitelezés magában foglalja a teljes épületet érintő villamos és gépészeti felújítási munkákat, valamint újépítési feladatokat, melyeknek köszönhetően elkészül a jelenlegi tornacsarnokhoz csatlakozó féltornaterem, és a „B” épületrész csoportszobáinak kialakítása. Emellett az iskolaudvar és sportudvar fejlesztés is a beruházás részét képezi.

Dr. Takács Ádám szakmai vezető tájékoztatott arról, hogy a közel 900 fős intézmény fejlesztését úgy kellett megkezdeni, hogy a nevelő-oktató munka zavartalansága, a szülők támogatása, a munkaterület átadása és az organizáció szempontjából első fejlesztési részterület, a „B” épületrész teljes kiürítése, a vagyonelemek tárolása is biztosított legyen. Emellett rendkívül komoly szervezést igényelt az, hogy az érintett osztályok elhelyezésének, munkarendjének átalakítása zökkenőmentesen történjen.

Michl József polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az elmúlt 15 évben nem volt olyan esztendő, melyben ne zajlott volna valamilyen fejlesztés valamelyik helyi oktatási-nevelési intézményünkben. A Vaszary Iskolára korábban a városi energiaracionalizálási program keretében 100 millió forintot költött az önkormányzat. A tető egy részének megújítását közel 30 millió forint helyi költségvetési forrásból végezte el a város, emellett pedig hamarosan a tálalókonyha berendezéseinek fejlesztése fog megtörténni pályázati támogatásból. A városvezető hozzátette: - A mostani egy történelmi időszak az iskola életében, hiszen a fejlesztés nyomán 21. századi körülmények között tanulhatnak majd a gyerekek, és taníthatnak a pedagógusok. Szívből gratulálunk ehhez a tankerületnek, és köszönjük a magyar kormány valamint Bencsik János képviselő úr támogatását.

Az intézményben a födémfeltárási és tetőszerkezeti munkálatokkal április elején kezdődött meg az érdemi munka. A kivitelezés során a villamos rendszert felújítják, a hőközpontot átalakítják, a fűtést, a víz illetve csatornarendszert és a vizes blokkokat korszerűsítik, a tantermek és a folyosók egy részében a padlóburkolatot felújítják, a nyílászárókat cserélik és az akadálymentesítés érdekében liftet építenek ki. Emellett az iskola a jelenlegi tornacsarnokhoz csatlakozó, úgynevezett féltornateremmel (225 m2) fog bővülni. A „B” épületrészben a tetőtér beépítésével új csoportszobákat alakítanak ki, mely az emelkedő tanulói létszámok miatt vált szükségessé. A pályázat biztosította lehetőségeknek köszönhetően az iskolaudvar is megújul, hiszen a projekt végére egy „C” típusú (24x45m) rekortán pályával ellátott sportpályát alakítanak ki.

Varga Edit intézményvezető a beruházás kapcsán úgy fogalmazott - Nagy öröm számunkra, hogy a 116 éves iskolaépületünk megújul. A kollégáimmal mindent megteszünk azért, hogy az oktató-nevelő munkánk megfeleljen a 21. század kihívásainak, ehhez azonban egy korszerű épületre is szükségünk van. A projekt nyomán az iskola teljesen megújul, s bár a munkálatok ideje alatt sok türelemre és odafigyelésre lesz szükségük a pedagógusoknak és a szülőknek egyaránt, ez a türelem jócskán megtérül, hiszen egy szép, korszerű iskolát kapunk majd vissza.

A Vaszary János Általános Iskolát érintő fejlesztés elvégzésére a kivitelezőnek 11 hónap áll rendelkezésére.