A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatán két helyszínen is várja az érdeklődőket a KOMBI kerékpárkölcsönző rendszer

Két ország kilenc települését érinti a KOMBI elnevezésű, határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer megvalósítása. A rendszer tatai állomásainak megnyitása alkalmából május 19-én rendeztek sajtótájékoztatót az Új Kajakház Ökoturisztikai Központnál. Az Európában is egyedülállónak minősülő határon átnyúló KOMBIbike rendszer az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósult meg.

 

A projektet koordináló Pons Danubii EGTC-t alkotó hét önkormányzaton kívül (Tata, Kisbér, Komárom, Oroszlány, a határon túlról pedig: Gúta, Ógyalla, és Észak-Komárom) Naszvad és Érsekújvár is részt vett a fejlesztésben. A KOMBI rendszerében a résztvevő kilenc településen 13 gyűjtőállomást helyeztek el, helyszínenként 16 dokkolóval, a projektben 130 kerékpárt vásároltak.

A KOMBIbike kerékpárkölcsönző egyedinek számít Európában. A szlovákiai és magyarországi városokat összekötő rendszer célja, hogy népszerűsítse az alternatív közlekedési eszközöket, nem csupán a helyi lakosok hanem a térségbe érkező turisták számára is. A 13 dokkoló állomásnak köszönhetően tulajdonképpen az egész Dunamente körbejárható két keréken. A közösen fejlesztett rendszer lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy bármelyik állomásról kerékpárt kölcsönözzenek, és bármelyik állomásra visszahelyezzék azokat. A kerékpárkölcsönző hálózatban 95 hagyományos és 35 elektromos kerékpár található.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a tatai sajtótájékoztatón elmondta: - Ez a rendszer lehetőséget ad arra, hogy átlépjük a határt, s közben fantasztikus helyeken kerékpározzunk keresztül, ráadásul mindebből az elektromos kerékpároknak köszönhetően a család azon tagjai sem maradnak ki, akik kicsit gyengébb erőnléttel rendelkeznek. Révész Máriusz hozzátette, az Aktív Magyarországért kormánybiztosság segíteni fogja a KOMBIbike hazai marketingjét, hogy Magyarországon minél több emberhez eljusson a határon átnyúló projekt híre.

Városunkban két gyűjtőállomást alakítottak ki, az egyiket a Güntner Aréna Városi Sportcsarnok mellett, a másikat pedig az Új Kajakház Ökoturisztikai Központnál. A két állomás kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a tataiak városon belül, akár a munkába járáshoz is igénybe vehessék a kölcsönző rendszert.

A kerékpárkölcsönző állomások kialakításának előkészítő munkáit a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. végezte, ennek nyomán a kölcsönző helyszínek térkő burkolatot kaptak. A Kajakháznál lévő állomás területe 11,5 x 3 méteres, a sportcsarnoknál található pedig 11,5 x 2,5 méteres.

Michl József Tata polgármestere, a Pons Danubii EGTC elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: - Tata Város Önkormányzata projekt partnerként vesz részt a KOMBI projektben, melynek keretében városunkban az Építők parkja melletti területen korábban parkolók is létesültek, 92 parkolóhelyet építettek ki. Ugyancsak a KOMBI projekt keretében egy új gyalogátkelőhely épült a Vértesszőlősi úton, a zöld parkoló és a tóparti oldal között. A helyszínen zebra, útcsatlakozás, járda és rámpás-lépcsős gyalogos levezetés épült meg. A városvezető hozzátette: - Összességében a fejlesztésekkel az volt a célunk, hogy a Pons Danubii-t alkotó települések között egy újabb összeköttetést alakítsunk ki, ezért a terveket a kezdetektől támogattuk. Tata polgármestere külön köszönetet mondott Bara Zoltánnak, a Pons Danubii EGTC ügyvezetőjének és munkatársainak a projektért.

Bara Zoltán a helyszínen úgy nyilatkozott: - 10 éve, a Pons Danubii megalakulásakor még nagyítóval kellett keresni a régióban a kész kerékpárutakat, azóta azonban több száz kilométer bicikliút épült. A stratégiai célunk az, hogy minden tagtelepülésünk össze legyen kötve kerékpárúttal, és ehhez megfelelő szolgáltatások is társuljanak. A kölcsönzés nagyon egyszerűen működik, hiszen egy regisztrációt követően a bringák könnyen kibérelhetőek - mondta el Bara Zoltán hozzátéve, hogy tervezik a rendszer bővítését.

A biciklik kölcsönzésére a www.kombibike.eu weboldalon keresztül nyílik lehetőség. Egy gyors regisztrációt követően 24 órás, 3 napos, vagy heti jegy is vásárolható. A közlekedési eszközök közül választhatunk elektromos  és hagyományos kerékpárt is, hagyományos kerékpár kölcsönzésekor az első fél óra ingyenes. A kerékpárok rendszeres használata esetén hasznos funkció a KOMBIbike kártya kiváltása, mely az egyszerűbb bérlést, valamint a havi, féléves és éves bérletek vásárlásának lehetőségét is biztosítja. További részletes információkat a www.kombibike.eu oldalon találhatnak az érdeklődők.