Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Megemlékezés a Török kori átjárónál

Május 23-án délután a ZOFI Rendezvényszervező Kft. szervezésében tartottak megemlékezést és koszorúzást a tatai vár udvarán a Török kori átjárónál lévő, Pálffy Miklós és a Várnál harcolt Hősök Emléktáblájánál.

 

1597-ben ezen a napon foglalták vissza a várat a töröktől, amikor gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány csapatával hadicsellel, kapupetárdával kopogtatott be a várkapun. A Tatai Patara 1597 Török kori Történelmi Fesztivál ezt az eseményt is feleleveníti minden év májusában. Az emlékezés, a tiszteletadás helyszínén vasárnap délután Stegmayer Máté, a Kuny Domokos Múzeum történésze gróf Pálffy Miklós életéről beszélt, majd dr. Négyesi Lajos ezredes, hadtörténész osztotta meg gondolatait Magyarország 16.-17. században betöltött szerepéről.

Tavaly a koronavírus járvány miatt a Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztivál elmaradt, idén pedig a tervek szerint július 23-24-25-én kerül megrendezésre a szükséges biztonsági intézkedések betartása mellett, amennyiben az aktuális szabályok megengedik.