A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tehetségnapot rendeztek a Kőkúti Általános Iskolában

Tehetségnap elnevezéssel szervezett szakmai találkozót a Kőkúti Általános Iskola Matematika Tudásközpontja június elsején az intézmény aulájában. A térség számos intézménye, megyei és partneriskolák, gimnáziumok, szakszolgálati intézmények valamint természetesen tehetséges diákok érkeztek a helyszínre, ahol bepillantást nyerhettek a tudásközpont munkájába.

 

A Kőkúti Általános Iskolában működő Matematika Tudásközpont az országban működő nyolc ilyen tehetségfejlesztő központ egyike. Minden évben négy, két alsó és két felső tagozatos csoportban végeznek tehetséggondozó műhelymunkát. A tudásközpontos műhelyekben a tanulócsoportok a matematika kompetencia területen tehetségígéretként kiszűrt gyerekekből állnak össze. A foglalkozásokon használatos eszközök mindegyike a kombinatorikus készségeket, a kreativitást, az értelmi és az érzelmi intelligenciát fejlesztő játékok, s a rajtuk keresztül megszerzett ismeretek logikus gondolkodásra ösztönzik a diákokat.

Kőhalmi Zoltán, a Kőkúti Iskola igazgatója elmondta, több célja is volt a Tehetségnapnak. Egyrészt az, hogy a gyerekek megmutathassák a tudásukat, emellett pedig lehetőséget szerettek volna teremteni arra is, hogy az önkormányzat és a tankerület jelképesen átadhassa azokat az iskolának adományozott eszközöket, melyek nélkül a tudásközpont nem működhetne, hiszen nagy értékű oktatási eszközökről van szó.

A tehetséggondozás mindennapjaiba folyamatosan épülnek be a robotikai foglalkozások, melyek segítségével a gyerekek testközelből is megismerkedhetnek a mérnöki gondolkodás valamint a programozás alapjaival. Az eszközöket pályázati úton illetve felajánlások nyomán szerezte be az  általános iskola. Tata Város Önkormányzata és a Tatabányai Tankerületi Központ jóvoltából különböző robotikai csomagokhoz illetve egy drónhoz jutottak hozzá.

Michl József polgármester köszöntőjében kiemelte:- Az önkormányzat (mely 2019-ben elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat díjat) különböző eszközökkel igyekszik támogatni a Matematika Tudásközpont munkáját, de ugyanúgy figyel a művészeti oktatásra is,  hiszen több, mint 500 gyermek vesz részt aktívan  néptánc oktatásban és több, mint 500 fiatal tanul a Menner Bernát Zeneiskolában. Emellett a sport területén is segíti a város a tehetségeket, hiszen Tatán 4 ezer igazolt sportoló van, s a legnagyobb részük fiatal. Mindez így együtt, tehát a tehetséggondozás, az általános iskolai a középiskolai és néhány éve a felsőoktatás, valamint természetesen a szorgalmas munka, közösen szolgálják azt, hogy a most felnövekvő nemzedék a legtöbbet vihesse magával, és tovább gazdagodhasson - mondta a városvezető.

A Tehetségnapon sor került a Kőkúti Általános Iskola és a H-Didakt Kft. partneri együttműködési szerződésének aláírására is. Az együttműködés értelmében a Kft. szakmai iránymutatást, ún:mentorfelhőt nyújt az intézménynek a következő időszakban, a LEGO robotokkal kapcsolatos oktatásban és tanulásban.