A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Sikeres a Peron Tehetségközpont zenei mentorprogramja

A Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ június 6-án fiatal zenekaroktól volt hangos. A Creation Funday és az Arcidra zenekarok mutatták meg tehetségük kibontakozásának újabb állomását Tatán.

 

A Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg a Peron Zenei Mentor Program újabb évada. A több hónapos fejlesztés intenzív munkát követelt a fiatal tehetségektől és mentoraiktól. Zene és dalírás, koreográfia, marketing, sajtószereplés, közösségfejlesztés, hangstúdióban hangfelvétel elkészítése szerepelt többek között a programban, s az intenzív zenekari gyakorlatok adtak lehetőséget még a fejlődésre. A hosszú hónapok eredményeit koncerten mutatták be a Peron Tehetségközpontban.

A zenekarok fejlesztő munkájában részt vett Ruska Péter, Hermann Tamás, Árvai Krisztián Devon, Csalai Judit, Karvaly Róbert. A tatabányai Six Doors Hangstúdióban Számvéber Tamás gitáros és Számvéber Sándor hangmérnök segítette a szakmai munkát, valamint Cserteg István fogta össze a Peron Zenei Mentor Programot. A fejlesztő programban a fiatalok a könnyűzene területének számos feladatával ismerkedtek a dalszerzéstől a hangszerelésig, a közösségfejlesztéstől a koreográfiáig, és betekintést nyerhettek a marketing tevékenységbe. A zenekarok egy-egy dalt vettek fel hangstúdióban, amelyből hanglemez is készül promóciós célokra.

A záró koncertre eljöttek a barátok, ismerősök, családtagok. A koncert rögzítésre került, s a hangulata is ünnepi volt. A mentorok méltatták a zenekarok teljesítményét, a tehetségek pedig megköszönték a mentormunkában résztvevőknek a támogató munkát.

A programban rendkívüli együttműködésben születtek meg az eredmények. Nagyszerű volt a közös munka a fiatal tehetségekkel és a szakmai munkát támogató mentorokkal, a Peron Tehetségközpont új szintre emelte a tehetséggondozást. Remélhetőleg a jövőben is találunk feltörekvő tehetségeket, zenekarokat, hogy hasonló figyelemmel és módszerekkel segíthessük a  tehetségek tapasztalatszerzését, előrejutását - nyilatkozta Cserteg István, a Peron Zenei Mentor Program vezetője.

ARCIDRA: Az Arcidra zenekar 2020 januárjában alakult meg Tatán. A zenekar tagjai: Mura Mészáros Ambrus Vitéz - dobok, háttér vokál, Györke Zoltán - basszusgitár, Csóka Tamás - gitár, Retkes Bálint - ének, és Gaál András gitár, ének. 2020 januárjában Andris és Bálint egy Peronos kurzuson ismerték meg egymást. Hamar el is határozták, hogy zenekart alapítanak együtt. Nem sokkal rá bővült a csapat újabb tagokkal. Zolinak volt egy név ötlet a fejében, ez volt az Arcidra. Semmi jelentése nem volt önmagában a névnek, de ezt a srácok hamar pótolták. Így találták ki az Aranyos Ronda Kecskét Integráló Dán Repülő Alpakák jelentést. A próbák nagy része ezután a Peron Tehetségközpontban zajlott le. Tavasszal nagy lehetőséget kaptak, részt vehettek a Peron Tehetségközpont mentorálási programjában, ami még a mai napig tart. A mentor program alatt nagyon sok tanácsot kaptak, mind zenélés, mind színpadi megjelenés és koreográfiakészítés terén.

CREATION FUNDAY: Zenekarunk még az év elején kapott egy nagyon jó ajánlatot a Peron Tehetségközponttól. Ezt egy nagyon nagy lehetőségként kezeltük és éltünk is vele. Így belekezdtünk a közös munkába. A program ideje alatt azt vettük észre, hogy sokkal jobban összekovácsolódtunk és ezáltal sokkal könnyebben megy a közös munka is. Próbáljuk a zenéinkbe belefoglalni mindannyiunk érzéseit. Persze van, hogy ezzel a megszokott normákat elengedjük és próbálunk új dolgokat kipróbálni, ebben nagyon sokat segítenek a mentoraink a tanácsaikkal, személyes történeteikkel. Azokat a tanácsokat, amiket magunkénak érzünk, és úgy gondoljuk, hogy a tanács mellett is önmagunk maradhatunk, meg is fogadjuk és beépítjük a zenénkbe. A próbáink mindig nagyon vidáman telnek, sokat szoktunk bolondozni, ami könnyíti számunkra a kreativitást és a baráti kapcsolataink fejlesztését. Próbáljuk közösen meghatározni a céljainkat és azokat a szemünk előtt tartani és dolgozni értük, illetve támogatni egymást mindenben. Lentulai Bence – basszusgitár, Ádám Dominik – dobos, Pirityi Imre – gitáros, Bátki Piroska ének, vokál, Rúzsa Nikolett- ének, Horváth Zorka – billentyűs hangszerek, Szemler Tamás hangtechnikus.

(Szöveg és fotók: Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ).