A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Indul a nyári diákmunka program

Idén is számos lehetőség várja városunkban azokat a fiatalokat, akik nyári diákmunkára szeretnének jelentkezni. A „Nyári diákmunka 2021.” központi munkaerő-piaci program már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását valamint a korai munkatapasztalat-szerzést, emellett pedig természetesen a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítja.

A program célcsoportjába azok a fiatalok tartoznak, akik:

- 16 – 25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok,

- szolgáltatást kérőként kérték nyilvántartásba vételüket a Járási Hivatal Foglalkoztatási osztályán és

- foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

A nyári diákmunkával kapcsolatban dr. Mózes István, a Tatai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője tájékoztatott arról, hogy a programban a diákok kizárólag a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszonyban foglalkoztathatóak egyrészt az önkormányzatoknál és az önkormányzati intézményeknél, másrészt pedig a mezőgazdaság, turizmus és a vendéglátás területén. Az önkormányzati szektorban legfeljebb napi 6 órás munkaidőben lehet dolgozni, ebben az esetben a minimálbér arányos részét lehet megkeresni, s az állam 100%-os bértámogatást biztosít. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén legfeljebb napi 8 órás munkaidő vállalható, itt 75%-os mértékű az állami bértámogatás. A program június 15-én indul, a foglalkoztatásra két hónapig, július 1. és augusztus 31. között van lehetőség.

Tata Város Önkormányzata valamint cégei és intézményei idén 162 diákot várnak nyári munkára. Michl József polgármester a témáról úgy nyilatkozott: - A diákmunka program keretében ebben az évben 9 foglalkoztatónál, 19 telephelyen, 23 féle munkakörre várnak jelentkezőket júliusban és augusztusban. A feladatok rendkívül változatosak, a turisztikai és városüzemeltetési munkák mellett a szociális, közművelődési és adminisztrációs területen is tudnak feladatot adni. A városvezető hozzátette: - A program célja a munkajövedelem megszerzése mellett a korai munkatapasztalat megszerzése, de a nyári munka hozzájárul a fiatalok személyiségfejlődéséhez is, hiszen korábban nem tapasztalt helyzetekbe kerülhetnek, új közösségeket ismerhetnek meg, kipróbálhatják készségeiket, képességeiket, és gyakorlatot szerezhetnek az együttműködés valamint a kommunikáció terén. Ezen kívül a munkavállalással járó egyéb feladatokat is megismerik, mint például a foglalkozás-egészségügyi orvosi vizsgálat, tűz-és munkavédelmi oktatás, munkaszerződésben rögzített jogok és kötelezettségek, melyek később így már nem lesznek ismeretlenek számukra.  

Az önkormányzat az alábbi foglalkoztatási helyeken kínál diákmunka lehetőséget 2021 nyarán:

- Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. (Magyary Zoltán Művelődési Központ, Angolkert, Tatai Fényes Tanösvény, Fényes Fürdő, Új Kajakház Ökoturisztikai Központ)

-Tatai Városgazda Nonprofit Kft.

-Kuny Domokos Múzeum

-Tata Közös Önkormányzati Hivatal

-Szociális Alapellátó Intézmény

-Móricz Zsigmond Városi Könyvtár

-Intézmények Gazdasági Hivatala

-Önkormányzati óvodák

 

Az előző évekhez hasonlóan a diákmunkára jelentkezőknek az önkormányzat külön ügyfélfogadást biztosít a Bercsényi u.1. alatti Tourinform Irodában június 9-től a tanév végéig, tehát június 16-ig minden nap 12 és 16 óra között. Ezt követően minden szerdán 10 és 14 óra között lehet személyesen jelentkezni a helyszínen, ahol a diákok minden szükséges információt megkapnak. Természetesen elektronikus úton is lehet információt kérni a vamosine.illes.marta@tata.hu e-mail címen. (A jelentkezési lapok a tatai középiskolák titkárságain is megtalálhatóak.)

A programba a Tatai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán (Tata, Patak köz 2.) lehet belépni, tehát mind a munkáltatóknak, mind pedig a diákoknak ott kell 2021. június 15-től támogatási kérelmet benyújtaniuk. A diákok regisztrációt intézni hétfőtől csütörtökig 8:00 és 16:00, pénteken 8:00 és 12:00 óra között tudnak. Ha van rá mód, az ügyintézéshez érdemes telefonon előre időpontot foglalni.