A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A sporton és a művészeten keresztül emlékeztek Szabó Szonjára

Június 12-én ismét a sporton és a művészeten keresztül emlékeztek Szabó Szonjára Tatán, a III. Szabó Szonja Para Boccia Emlékversenyen és ParaKépzőművészeti Biennálén.

 

A rendezvényt a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), Tata Város Önkormányzata és a Humanitas SE szervezte meg a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban. A megnyitón Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke elmondta: a koronavírus miatt sajnos az utóbbi időszakban nagyon sok programjuk elmaradt, s a tatai rendezvénnyel reményeik szerint egy egészen új, aktív időszak kezdődik el a szövetség életében. Az ügyvezető elnök kiemelte: - Szeretnék, ha a jövőben a paraképzőművészeti biennálé vándorkiállítássá válna, és országszerte sokakhoz eljutna majd.

A duális esemény célja ebben az esztendőben is az volt, hogy a sport és a művészet minden különbséget áthidaló szerepét és erejét hirdesse. A délelőtti Szabó Szonja Para Boccia Emlékverseny egy integrált, a sportágat népszerűsítő esemény volt, amelyre nem csak a boccia-t már gyakorló sportolókat és csapatokat várták a szervezők, hanem mindenkit, akit érdekelt ez a sportág. Purgel Zoltán alpolgármester elmondta: - Az idei emlékversenyt tudatosan jóval közvetlenebb, szabadabb stílusban szervezték meg, hiszen a pandémiás időszak bezártsága után azt szerették volna, hogy ne a szabályok, hanem inkább a játék öröme, a jó hangulat és a közösségi együttlét legyenek a fókuszban. Ezért, a boccia-t már régóta gyakorlók mellett teljesen kezdők is beálltak a csapatokba, melyeknek összetételét véletlenszerűen sorsolták ki.

A Szabó Szonja ParaKépzőművészeti Biennálé a fogyatékossággal élők körében rejtőzködő tehetségek szélesebb körű bemutatkozásához nyújt lehetőséget, s közben példát, értéket mutat az ép társadalom számára. Michl József polgármester, az esemény fő védnöke a kiállítás megnyitóján köszöntőjében úgy fogalmazott: - Sokan még mindig nem tudják, hogyan viszonyuljanak a fogyatékossághoz, ezért az ilyen alkalmak, amikor összetalálkozhatunk, nagy segítséget nyújtanak abban, hogy még jobban megismerhessük egymást. Az ember csak azt tudja szeretni, amit ismer. Ha jól ismerjük egymást, ha tudunk beszélgetni, ha képesek vagyunk valamit közösen csinálni, akkor kinyitjuk az ajtót a szeretet számára, s a találkozásunk valóban létrejön.

A biennálé pályázati felhívására idén 25 alkotótól 100 mű érkezett, melyekből 55 kép jelenik meg a tárlaton. A képeket Szigetvári Krisztina grafikus iparművész valamint Lévai Ádám képgrafikus zsűrizte.

Szabó Szonja, a 2016-ban elhunyt súlyosan mozgássérült tatai képzőművész saját stílust teremtve alkotott. Tagja volt a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének, már gyermekként több hazai és nemzetközi díjat nyert. 2013-ban Komárom-Esztergom Megye Príma Díjasa lett, alapítója és aktív játékosa volt a Tatabányai Humanitás SE Boccia Szakosztályának. Több dobogós helyezése mellett 2011-ben Magyar Bajnok volt. Szonja, városunk elismert és sokak által szeretett aktív művészeként a betegsége ellenére is az életörömöt, a szépséget, és a szeretetet hirdette. Édesanyja, Szabó Istvánné Helga a biennálén így fogalmazott: - Azokból a dolgokból tudunk erőt meríteni, amiket Szonja az életében kiválóan művelt. Például, hogy elfogadta a sérülését, nagyszerűen viselte és soha senkit sem hibáztatott érte. Meg akarta mutatni másoknak is, hogy ezt az állapotot nem szabad takargatni, inkább ki kell hozni belőle a legjobbat. A kiállítás is erre buzdít, nem szabad elbújni, hanem meríteni kell mindenkinek abból, ami számára megadatott. Szonja tényleg az általa választott mottója szerint élt: „Az élet szép, és szeretni jó”. Mindent megvalósított abból, amit elhatározott, ránézve, kívülről sokan nem is tudták mi mindenre volt képes. Ez az, amiben még mindig példát tud nekünk adni, főleg most, amikor a pandémia miatt sokan hitüket vesztették. Fel kell állni, és meg kell mutatni mi van bennünk, rettentő nagy akarattal, szorgalommal, kitartással és elfogadással.

A III. Szabó Szonja ParaKépzőművészeti Biennálé alkotásait még egy hónapig láthatja a közönség a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban.