Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

A Sokadalom megnyitóján adták át az idei Városi Művészeti Díjakat

Június 18-án megkezdődött a 21. Tatai Sokadalom az Angolkertben.  A vasárnap estig tartó népművészeti fesztivál idén a Szabadtéri Színpadon és környékén várja az érdeklődőket. A színpadi előadások a nézőtérről, a Borteraszról vagy akár a domboldalról is megtekinthetőek, a gyermekek játszója, a gasztro és a vásár pedig a Tisztáson valamint az azt körülvevő fák között kapott helyet.

 

A péntek délutáni megnyitón Michl József mondott köszöntőt. Tata polgármestere kiemelte, nagy köszönet jár Kun Katalinnak és a Kenderke minden korábbi valamint jelenlegi táncosának, tanárának, diákjának, munkatársainak a Sokadalmak megszervezéséért. Most, miután lassan magunk mögött hagyhatjuk reményeink szerint a járványt, mindenkinek azt kívánom, hogy a régi, megszokott kerékvágás helyett új csapást vágjon, s valami újat tudjon kezdeni az életében, megfrissülve, tovább erősödve.  Ez a három napos fesztivál erre is szolgálhat, amikor ismét életkedvet gyűjtünk magunkban, biztonságot találunk, elengedjük a félelmeket és együtt örülhetünk annak a gyönyörűségnek, amit magyar néphagyománynak neveznek - fogalmazott a városvezető.

A Sokadalom nyitóeseményén a hagyományoknak megfelelően átadták a Városi Művészeti Díjakat. Művészeti díjra jogosult minden tatai lakcímmel rendelkező tanuló, illetve városunkban működő csoport, amely bármely művészeti ághoz tartozó nemzetközi, országos vagy regionális szintű versenyen 1.-5. helyezést ért el, vagy ilyen versenyen kimagasló művészeti munkájáért egyéb díjazásban, például különdíjban részesült. A díjat természetesen a felkészítő tanárok, művésztanárok, oktatók is megkapják.

Az elmúlt tanév a koronavírus járvány miatt nem volt olyan gazdag művészeti versenyekben és rendezvényekben, mint a korábbiak, de így is számos tatai siker született. A Sokadalom megnyitóján 32 diákot és 11 felkészítő tanárt díjaztak, az elismeréseket Michl József polgármester valamint Rigó Balázs alpolgármester adta át.

2021-ben Városi Művészeti Díjban részesült:

-Az Eötvös József Gimnázium diákja Pacskó Csaba, aki a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium “Középkori mondák” mondaíró pályázatán országos 1. helyezést ért el. Felkészítő tanára Csúzyné Harasztosi Julianna.

-A Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és felkészítői: Bodor Bence a Soproni Országos Szóló Néptáncversenyen Figurás táncos díj elismerésben részesült. Felkészítője Szabó Tibor. Tóth Dániel az Országos Népzenei Versenyen citera hangszer kategóriában kiemelt arany minősítést kapott. Felkészítője Bíró László.

-A Kőkúti Általános Iskola Fazekas Utcai Tagintézményéből: Steiner Milla a “Muzsikál az erdő” országos Gyermekrajz pályázaton fődíjban részesült. Benkő Júlia, Maszlavér Emili, Éliás Panna, Keller Zoé, Szénási Piroska, Tokaji Tímea, Waer Szofi és Wicha Emma A kedvenc népmesehősöm megyei rajzpályázaton arany minősítést szerzett. Felkészítőjük Szűcs Mária.

-A Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai: Dákai Benedek, Kavanagh Rita, Kiss Klára, Marosi Luca, Szalkai Csilla, Vajda-Kolek Blanka, Vörös Anna Helga, Nagy László, Szentpéteri Ildikó, Flóriánné Tréznik Ágnes, Schmidt Mónika.  A diákok a Komárom-Esztergom Megyei Kamarazene Fesztiválon arany minősítést szereztek.

-A Vaszary János Általános Iskola diákjai és felkészítő tanáraik. Farkas Dorka, Fodor Eszter, Forgács Krisztián, Szabó Fanni, akik a Kedvenc mesehősöm megyei rajzpályázaton arany minősítést, Zsombók Anna és Zsombók Eszter, akik ezüst minősítést szereztek. Koren Kende a Görgényi István rajzpályázaton megyei 1. helyezést ért el. Wumbrandt Ábel a Megyei Képző – és Fotóművészeti Pályázaton rajz kategóriában 1. helyezést, Majer Dorka 3. helyezést ért el. Rossz Emese az Országos Katasztrófavédelem Alkotói Pályázatán országos 2. helyezést, Ruzicska Flóra országos 3. helyezést ért el.    Felkészítőjük Vargáné Gíber Lilla. Kővári Zorka az Országos Vers- és Novellaíró Pályázaton országos 4. helyezést ért el, valamint a Megyei Versíró Versenyen 1. helyezést. Ruzicska Flóra a Megyei Versíró Versenyen szintén 1. helyezést ért el. Felkészítő tanáruk Lázár Katalin. Szabó Emese és Tóth Dániel az Országos Népzenei Versenyen népdaléneklés kategóriában kiemelt arany minősítést szerzett. Felkészítőjük Mesterné Lupták Marianna.

Rigó Balázs alpolgármester a díjátadót követően úgy nyilatkozott: - Nagyon örülünk neki, hogy végre személyesen találkozhattunk azokkal a fiatalokkal, akiket díjaztunk, hiszen az előző évben nem volt módunk a pandémia miatt a közvetlen találkozásra. Bár az elmúlt időszakban kevés lehetőségük volt arra, hogy a tehetségüket bemutathassák, mégis a rendhagyó körülmények ellenére sem feledkezhetünk meg a kiemelkedő munkáról, tehetségről, ezért is tartotta az önkormányzat fontosnak, hogy 2021-ben visszatérjen a hagyományos keretekhez és a Sokadalom első napján átadjuk a művészeti díjakat.

Sok szeretettel gratulálunk a díjazottaknak, további szép sikereket kívánunk nekik!

A 21. Tatai Sokadalom részletes programját megtalálják a kenderke.hu és a tata.hu weboldalakon.