Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Semmelweis-nap alkalmából köszöntöttük a helyi egészségügyben dolgozókat

Tata Város Önkormányzata a magyar egészségügy napja, a Semmelweis-nap alkalmából idén is köszöntötte a helyi egészségügyben dolgozókat. A megjelentek, a tatai kórház orvosai és munkatársai, a városban és vonzáskörzetében dolgozó orvosok, a házi-, gyermek-, fogorvosok és kollégáik, a védőnők, a mentőszolgálat és a tatai gyógyszertárak dolgozói valamint a városunkban tevékenykedő gyógytornászok június 30-án találkoztak a Hotel Gottwaldban.

 

1818. július 1-jén született Budán Semmelweis Ignác orvos, az anyák megmentője, a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja. Semmelweis Ignác születésnapja a magyar egészségügy napja is, melyhez kapcsolódóan Tata Város Önkormányzata minden évben köszönetet mond a helyi egészségügyben dolgozóknak gyógyító munkájukért.

Michl József polgármester az eseményen úgy nyilatkozott:- Idén ez a nap egy különleges ünnep, mert amikor az édesanyák megmentőjének is nevezett Semmelweis Ignácra emlékezünk, akkor most egy szép párhuzamot találunk a hazai egészségügyben szolgálatot tevők és az édesanyák, édesapák, gyermekek megmentése között, hiszen a koronavírus okozta nehézségekkel szemben elsősorban az egészségügyre számíthattunk. Michl József minden tatai nevében köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, hozzátéve: - azon túl, hogy hálásak vagyunk és köszönetet mondunk, mindenkinek van egy kötelessége, mégpedig az, hogy egyenként megtegyünk mindent azért, hogy a járvány a lehető leggyorsabban eltűnjön és mindenki megmeneküljön a betegségtől. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk önmagunkra, hiszen ezen keresztül  tudunk a leginkább segíteni mindenki máson, és ezért van nagy jelentősége a védőoltások felvételének is.

Az eseményen a hagyományokhoz híven idén is külön köszöntötték azokat, akik kerek évfordulót ünnepelhetnek:

-Dr. Pálfi János háziorvos 50 éve végzi fáradhatatlan gyógyító munkáját.

-Dr. Válóczi János háziorvos ugyancsak 50 éve gyógyítja a betegeket.

-Benkőné Nagy Tímea 25 éve dolgozik az egészségügyben, most dr. Németh Ágnes munkáját segíti asszisztensként. 

-Pék András, a Tatai Mentőállomás gépkocsivezetője idén 30 éve dolgozik az egészségügyben.

-Nyugdíjba vonult az Egészségügyi Alapellátó Intézmény vezetője, dr. Cseh Tamás. Köszönjük az intézmény élén végzett munkáját és reméljük, hogy háziorvosként még sokáig tevékenykedik a tataiak egészsége érdekében.

A Komárom-Esztergom Megyei Orvosi Kamara néhány évvel ezelőtt alapította a Hamary Dániel Díjat, amely azoknak a Komárom-Esztergom Megyében bejegyzett Orvosi Kamarai tagoknak adományozható, akik legalább 20 évig tartó folyamatos, Komárom-Esztergom megyei tagsággal rendelkeznek, és akik kiemelkedő szakmai munkájukkal, példamutatóan humánus, etikus életvitelükkel, tevékenységükkel azt kiérdemelték. A díjat a tatai eseményen dr. Fehér Béla, a Komárom-Esztergom Megyei Orvosi Kamara elnöke adta át dr. Horváth Róbertnek.

A koronavírus-járvány miatt nagyon sok új kihívás, új feladat jellemezte az elmúlt másfél évet. Sokan önzetlenül segítettek, és vettek részt a védekezéssel kapcsolatos munkában, nekik, munkájukért külön elismerést, a Mészáros Gábor Emlékérmet adományozta Michl József polgármester. A dr. Mészáros Gábor emlékérmet a 2020/21. évi világméretű koronavírus-járvány idején a Tatán és térségében élők egészsége érdekében végzett áldozatkész szolgálatért és példamutató helytállásért adományozta Tata polgármestere több, mint 60, az egészségügyben, a köz szolgálatában és a civil szférában dolgozó személynek. A díjjal kapcsolatban Rigó Balázs alpolgármester elmondta: - Dr. Mészáros Gábor 1946-ban költözött családjával Tatára, ahol a kórházban szülész főorvosként dolgozott. 1956 -ban fontos szerepet töltött be Tatán és Győrben is az ’56-os eseményekben. Emiatt 1957-ben letartóztatták és 10 éves börtönbüntetésre ítélték. 1963-ban szabadult, s bár még egy rövid ideig gyakorolhatta a szakmáját, később ezt a lehetőséget is elveszítette. Városunk 2006-ban Zsigmond Király - díjban részesítette az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi eseményeiben vállalt kiemelkedő szerepéért, 2017-ben pedig az önkormányzat megjelentetett egy kötetet azon verseiből, melyeket a börtönévei alatt írt, „Szegedi R. Gábor (Dr. Mészáros Gábor): Börtönnapló” címmel. Rigó Balázs kiemelte: - Az emlékéremmel előtte tisztelgünk, hiszen orvosként és a forradalom egyik jelentős alakjaként is elismerésre méltó tevékenységet végzett. Azt gondoljuk, hogy az elmúlt másfél évben a járvány elleni védekezés élvonalában dolgozók hozzá hasonló szellemiséggel végezték munkájukat.

Minden díjazottnak szívből gratulálunk, köszönjük az egészségügyben, a köz szolgálatában és az önkéntesek soraiban dolgozók munkáját, kívánunk nekik a jövőben jó egészséget, szolgálatukhoz pedig további sok erőt.

A magyar egészségügy napjához kapcsolódó tatai rendezvényen közreműködött Jenei Márta és az AlisAdam PianoDuo formáció.