A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Valasek Ferenc Emlékverseny július 31-én

Július utolsó hétvégéje ismét izgalmas programokat kínál az érdeklődők számára a festői szépségű városunkban, Tatán. Péntektől vasárnapig kerül megrendezésre a Neszmélyi Borút Egyesület borászainak kitűnő termékeit bemutató Neszmélyi Borünnep. Vasárnap tartják a 38. Tatai Minimaraton és Félmaraton futóversenyt.

 

2021. július 31-én szombaton a városi rendezvények sorában immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület, Tata Város Önkormányzata, az Aranyponty Halászati Zrt. és a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. közös szervezésében és együttműködésében a Valasek Ferenc horgász emlékverseny a Cseke-tavon.  

Egyesületünk; a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület, Valasek Ferenc emléke előtt tisztelegve adományozta az évről-évre hagyományosan megrendezett horgászversenyének ezt a nevet. Ki volt Valasek Ferenc? Bizonyos szakkönyvek a modern magyar haltenyésztés megalapítójaként említik őt. Szakmájában nemzetközi elismerések garmadát vívta ki. 1858-ban született, s árván került Tatára 1863 körül. Az Esterházyak taníttatták, majd a századfordulóra ő lett a grófok főhalászmestere. Később jószágkormányzói rangra emelkedett. 1917-ben hunyt el. Koporsóját a gróf gyalog kísérte ki a tóvárosi temetőbe, családját minden év végén megajándékozta.

Horgászegyesületünk igyekszik méltó emléket állítani a magyarországi modern haltenyésztés megalapítójának, amikor Valasek Ferencről nevezi el rendezvényét.

Külön érdekessége rendezvényünknek, hogy Valasek Ferenc unokája, Torjay Valter, a Szombathelyen élő szimbolista festőművész  évente megtisztel minket a versenyt követő koszorúzási ünnepségen való részvételével.

A horgászverseny, az Öreg-tó partján található emléktábla koszorúzása és az ünnepélyes eredményhirdetés mindenki által látogatható. A rendezvény szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A horgászverseny - szokásunkhoz híven nyílt, tehát - bármely horgászegyesület tagja által látogatható. A verseny minden résztvevője emléktárgyat kap, melyet Molnárné Tamás Anetta fazekas, népi iparművész egyedileg, erre az alkalomra készített. Egy évre új gazdára talál a míves vándorkupa, melyet a legnagyobb halat fogó horgász érdemel ki teljesítményével. Ezen kívül együttműködő partnereink és természetesen horgászegyesületünk lépviselői is értékes díjakkal jutalmazzák a verseny eredményes résztvevőit.

Berena Béla - elnök

Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület