Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

100 év megyei filmtermése egy előadáson Tatán

A Kuny Domokos Múzeumba várják a megyei filmtörténet iránt érdeklődőket, szeptember 27-én 17:00 órakor. A Tatai Várban Cserteg István filmkutató tart filmes előadást Komárom-Esztergom megye filmtörténetének 100 évéről, és az ez idő alatt készült 300 filmről.

A filmmel és képekkel gazdagon illusztrált előadás után beszélgetésre kerül sor, az előadás során a Tatán készült filmek kerülnek fókuszba. Megismerhetjük Domján Edit, Páger Antal, Dajka Margit, Jávor Pál, Szemere Vera, Turay Ida és sok más színész, rendező kötődéseit Tatához, hiszen legendás színészek, rendezők és filmtörténeti különlegességek történeteivel várja Cserteg István az előadás iránt érdeklődőket. Komárom-Esztergom megye 300 filmnek adott helyszínt az elmúlt 100 évben, amely rekord is lehet egy ilyen kicsi megye esetében. 13 ország rendezői és filmtársaságai választották megyénket filmek forgatási helyszínül.

A megyei forgatásokra hat városban (Tatabánya, Tata, Komárom, Esztergom, Oroszlány, Dorog) került sor az elmúlt 100 év alatt, de a filmtársaságok észrevették a puszták, kistelepülések értékeit is: Dióspuszta, Majk, Somodorpuszta, Bana szintén felekerült a képzeletbeli térképre. Korda Sándor, Deésy Alfréd, Szabó István, Keleti Márton, Fejér Tamás, Tarr Béla és sok más rendező fedezte fel a megyei tájakat filmek hátterének.

Néhány rendező többször is forgatott itt. Deésy Alfréd 60 forgatást rendezett a megyében. Martonffy Emil 1936-tól kezdve több alkalommal dolgozott tatai, majd tatabányai helyszíneken. Maár Gyula többször rendezett filmet majki helyszínt választva. Tarr Béla pedig kiemelten adott hátteret filmjeiben Tatabányán, Oroszlányon és Leányvár közelében. Fejér Tamás rendezői munkásságának köszönhetően hazai filmstáb dolgozott Esztergomban, Csolnokon és Tatabányán, míg Varga Ágota dokumentumfilmjeinek jó része ugyancsak Komárom-Esztergom megyében talált témát és helyszínt. Törőcsik Mari, Garas Dezső, Szilágyi Tibor, Venczel Vera, Jávor Pál mellett sok száz hazai és nemzetközi filmszínész járt Komárom-Esztergom megyében filmforgatáson.

Elmúlt 100 éves a megyei filmgyártás története. Komárom-Esztergom Megyében 1917-ben forgattak először játékfilmet. Deésy Alfréd rendező ebben az évben több magyar játékfilmet forgatott Tata-Tóvárosban a Star Filmgyár megbízásából. Folyt az első világháború és mégis igen gazdag élet jellemezte a háttérországot. Egy biztos, kezdetét vette a magyar kultúra újabb fejezete, amelyben a mozgóképek játsszák a főszerepet. Az első világégés alatt született meg a magyar mozi ipar és jelentős filmgyártás zajlott a némafilmek korában Magyarországon. Minderről az érdeklődők szeptember 27-én ismerhetnek meg részleteket.