A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Sikeresen leemelték a Kapucinus templom tornyát

A Magyar Kapucinus Delegáció, mint a tatai Kapucinus templom tulajdonosa, idén januárban kezdte meg a templom és rendház tetőszerkezetének felújítását. A kivitelezési munkák jelenleg a sekrestye feletti részen zajlanak, ahol a huszártorony is található. 

A tetőszerkezet legsúlyosabb hibája ezen a részen a huszártorony és az utólag applikált tetők összeépítése révén keletkezett. A tetőfedés csomópontjainak hibái, a kilenc tetősík csatlakozási vonalaiban lévő, megoldatlan és vegyes állapotú vápák problémái számtalan beázást eredményeztek, ezek nyomán pedig megindult a faanyag biológiai károsodása.

A legveszélyesebb meghibásodások a huszártorony tető fölötti részein tapasztalhatók. Ezek kivétel nélkül biológiai károsodások. A fő tartóelemeket és a zsindelyezést is cserélni kell, ami állványzatról sokkal veszélyesebb, körülményesebb és költségesebb lenne. Mivel a torony két ellentétes sarkán lévő oszlop van a legkritikusabb állapotban, a cserét szinte a levegőben kellene megoldani. A torony felső részét ezért szeptember 18-án egyben leemelték. A földön a kiterjedt károsodások miatt azonban nem javításra, hanem egy pontos másolat készítésére kerül sor, hogy a visszaépített szerkezet minél időtállóbb legyen. Az új huszártorony a legjobb minőségű, két oldalán hasított zsindelyfedést fogja kapni.

A toronyban lévő harangszerkezetet már a hét elején kiszerelték és biztonságba helyezték. Az 1966-ban öntött harangot felújított szerelvényekkel, új húzószerkezettel és vezérléssel fogják visszaépíteni az új toronyba.

A torony leemeléséről készült kisfilmet Tata Város Facebook oldalán tekinthetik meg.