Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

„Volt egyszer egy rocktanácskozás…”

Október 1-én a Zene Világnapján Tatán két programmal emlékeznek meg arról a 40 évvel ezelőtti tatai eseményről, melyen 1981. március 23. és 25. között a hazai pop- és rockzene képviselői találkoztak a kor kultúrpolitikai- könnyűzenei vezetőivel.

 

A Mező Imre KISZ Továbbképző Központban tartott tanácskozás egyik központi témája a szabadfoglalkozású zenei előadóművészek szakszervezetének megalakítása volt. A pártállam és a könnyűzenészek feszült és ellentmondásos viszonyáról is szóló tatai rocktanácskozáson számos reform napirendre került, de továbbra is érvényben maradt, hogy aki a párt szerint tilosban járt, arra letiltás, hatósági figyelmeztetés, bírósági eljárás, felfüggesztett, vagy akár letöltendő börtönbüntetés várt. Almási Tamás rendező filmet készített az eseményről, melyet „Sok húron pendülnek” címmel mutattak be 1982-ben.

A legendás tanácskozásra emlékezve rocktörténeti emlékhely ünnepélyes avatására kerül sor Tatán október 1-én pénteken, 15 óra 30 perctől a Vértesszőlősi úti kerékpárút mellett, az Esély ifjúsági táborhoz vezető utca torkolatánál. A program 16 óra 30 perckor a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központban folytatódik, ahol többek között Dr. Csatári Bence történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának kutatója beszélget a hírhedtté vált találkozó kapcsán Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenésszel, Trunkos Andrással, az Omega együttes menedzserével, Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezővel és Barabás Jánossal, az Állami Ifjúsági Bizottság egykori titkárával.