Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Szőgyén története képekben…

Az Idősek Hete keretében nyitották meg a „Szőgyén történelme képekben” című fotókiállítást szeptember 28-án a Piarista Rendház épületében.

Az eseményen testvértelepülésünk, Szőgyén történelmével ismerkedhettek meg az érdeklődők, akiknek Svajcer Edina tájház és múzeumvezető valamint Laczkó Gábor, a Szőgyén Öröksége Társulás tagja tartott előadást.

Az Érsekújvári járásban található Szőgyén község Tata első Kárpát-medencei testvértelepülése. A testvértelepülési megállapodás aláírására 1997-ben került sor, de a kapcsolat ennél sokkal régebbre, 1947-re, az úgynevezett csehszlovák-magyar lakosságcsere tragikus időszakára nyúlik vissza.  Az 1947. áprilisában megkezdődött felvidéki magyarság kitelepítése 1948. december 22-ig tartott. A lakosságcsere keretében, illetve az ezt megelőzően végrehajtott kitoloncolások következtében közel 90 ezer magyar volt kénytelen elhagyni szülőföldjét. A csehszlovák-magyar lakosságcsere során Szőgyénből 135 magyar családot telepítettek át Magyarországra, az érintett családok jelentős része Tata környékére került, s később közülük sokan beköltöztek Tatára, az Újhegybe. A rendszerváltást követően megalakult, első szabadon választott tatai önkormányzati képviselő-testület 1992-ben az újhegyi városrész egyik utcájának a Szőgyéni utca elnevezést adta. Szőgyén és Tata között időközben nagyon aktív, erős kapcsolat alakult ki, amelyet évről-évre közös programok sokasága is bizonyít. Rigó Balázs alpolgármester a Piarista Rendházban elmondta: - Az eseményt - mely az idei Idősek Hete programsorozat része - annak a projektnek a keretében szervezték meg, ami nyáron kezdődött Tata és Szőgyén együttműködésében. A projekt fő célja egy olyan kiadvány, útikönyv elkészítése, mely elsősorban a kerékpárosok számára mutatja be a két település közötti út szépségeit, valamint a Tatán és Szőgyénben található látnivalókat. Ezen a kiadványon az elmúlt két hétben tatai és szőgyéni fiatalok dolgoztak, de a programhoz számos kulturális esemény is kapcsolódik, ezek az idei Civil Napok keretében valósultak meg.

A rendezvény és a Szőgyéni Dalkör vendégül látása az SKHU/WETA/1901/4.1/117 számú,  "Baráti kapcsolat két keréken - Tata és Szőgyén között" című Interreg projekt keretében valósult meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

www.skhu.eu

www.rdvegtc-spf.eu

#Cyclocoop