Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Pénteken kezdődik az idei lomtalanítás

Október 8-án pénteken kezdődik az idei őszi lomtalanítás Tatán. A lomhulladékok elszállításával kapcsolatban Purgel Zoltán alpolgármester és Acsai Zoltán, a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője tartott sajtótájékoztatót október 5 - én.

 

Az ingyenes lakossági lomtalanítás öt körzetben valamint az üdülőövezetben zajlik majd, a tervek szerint hat héten át. Purgel Zoltán a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: - A lomtalanítás költségeit ebben az évben is az önkormányzat fedezi. Mivel a kihelyezett lomok mennyisége évről-évre nő, az elszállítási költség is egyre nagyobb, tavaly már 25 millió forintot költött erre a város. Tata alpolgármestere hozzátette: - Az elszállításra szánt lomot az adott körzet lomtalanításának kezdete előtt 24 órával, de legkésőbb a megjelölt napon reggel 7 óráig kell kihelyezni, az utólag kirakott tárgyakat már nem fogják elvinni. A gyűjtőkocsi a körzetek utcáiban csak egyszer, az előre meghirdetett napon halad el.

A városi lomtalanítás során ebben az évben is lehetőségük lesz a tataiaknak arra, hogy a veszélyes illetve az elektronikai hulladékaiktól megszabaduljanak. Az elektronikai hulladék központi gyűjtésére két alkalommal, október 21-én és november 3-án 09:00 és 17:00 óra között kerül sor a Környei úti parkolóban, míg a veszélyes hulladékokat október 25-én gyűjtik majd a Környei úti parkolóban 07:00-től 17:00 óráig.

Acsai Zoltán tájékoztatott arról, hogy az elmúlt évektől eltérően idén a fokozott balesetveszély miatt az üvegezett ajtókat, ablakokat, bútorokat csak üvegmentesített állapotban szállítják el, tehát kihelyezés előtt ezeket a tárgyakat mindenképpen üvegmentesíteni kell. A Városgazda Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: - Szintén nem kerül elszállításra az ingatlanok elé kihelyezett veszélyes hulladék (akkumulátor, festék, vegyszer, pala, stb.), elektronikai hulladék (TV, monitor, számítógép, mosógép stb.), autógumi, építési törmelék  valamint a zöldhulladék.

Az őszi lomtalanítás során a magáningatlanoknál keletkezett lomhulladékokat 1 m3 térfogathatárig lehet elhelyezni. Nagy mennyiségű lomhulladékot (teljes lakás, ház, nyaraló hagyatéki lomtalanítása) nem fognak elszállítani. A lomtalanítás intézményekre, üzemekre és vállalkozásokra nem vonatkozik.

Az őszi, városi lomtalanítás pontos menetrendjéről tájékozódhatnak a tata.hu és a tataivarosgazda.hu weboldalakon, az önkormányzat és a Városgazda Kft. közösségi oldalán, a Városkapu újságban valamint a Tatai Televízióban.