A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az Esterházy-kastélyban találkozott az Által-ér Szövetség tagsága

A tatai Esterházy-kastélyban rendezte éves közgyűlését az Által-ér Szövetség október 15-én, az Öreg-tavi Nagy Halászat első napján.

 

Az 1994-ben megalakult szövetség azzal a fő céllal jött létre, hogy a tatai Öreg-tó és az Által-ér vízgyűjtőjének összehangolt környezeti fejlesztése, rehabilitációja megvalósulhasson. Michl József polgármester, az Által-ér Szövetség elnöke a közgyűlés helyszínén úgy nyilatkozott: - A szervezet egyik legnagyobb erénye, hogy hosszú ideje fennálló szövetséget biztosít a résztvevő önkormányzatok között, melyhez civil szervezetek, állami és magáncégek is társultak. Legnagyobb eredményeink egyike, hogy sikerült kimozdítanunk a korábbi holtpontról az Öreg-tó valamint az Által-ér rehabilitációját, és megvalósulhatott a munka első üteme. Szintén jelentős eredményünk, hogy létrehoztuk hazánk hetedik natúrparkját, a Gerecse Natúrparkot, melyet a szövetség, mint összefogó szervezett, és amelyet azóta is fenntartunk, működtetünk. Emellett természetesen az Által-ér völgy természeti és kulturális adottságainak védelme, mentése, és minél szélesebb körben való megismertetése is a feladatunk. A jövővel kapcsolatosan Michl József tájékoztatott arról, hogy  folyamatosan terveznek további projekteket, például az Öreg-tó hátsó részében a tófarokban egy újabb vizes tanösvény kialakítását, a fiatalok, kisiskolások aktívabb bevonását a helyi természeti adottságok megismerésébe és védelmébe, valamint újabb kiadványok megjelentetését illetve szakmai programok szervezését.

Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója az Esterházy-kastélyban elmondta: - Idén a pandémia miatt nem tudtuk megtartani a szokásos, tavaszi közgyűlésünket, ezért első körben az elnökség fogadta el azokat a dokumentumokat, beszámolókat - többek között a 2020. évi felügyelő bizottsági és közhasznúsági jelentést valamint a 2021-es költségvetést - melyekről egyébként a közgyűlés szokott döntést hozni. Ezeket az elnökségi döntéseket erősítette meg a tagság az októberi személyes találkozóval. A közgyűlés alkalmat adott egy könyvbemutatóra is, mellyel kapcsolatban a könyvet összeállító Musicz László így fogalmazott: - A kiadvány, melyet a Neszmélyi Borút Egyesület gondozott, a „Tájban élő ember”címet viseli és a környék látnivalóit, természeti, kulturális értékeit mutatja be. Sok fotós barátomnak és kollégámnak köszönöm a könyvben megjelent számtalan fényképet.

A Neszmélyi Borút Egyesület koordinálásában megvalósult „Tájban élő ember” projekthez több szállal is kapcsolódott az Által-ér Szövetség: Mintegy 100 km hosszú mobilapplikációs tanösvény jött létre, a Gerecse Natúrpark tanösvény-hálózatát is erősítve. Kijelölték a Piros Kereszt túraútvonalat, melynek mentén útbaigazító táblák, információs pontok, pihenőhelyek találhatóak. A projekt keretében jelent meg idén a reprezentatív album, amely a Neszmélyi Borút ökoturisztikai értékeit sorolja fel. A Nyugati-Gerecse és az Által-ér völgy természeti értékeit ismertető kötet Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Neszmély, Szomód, Tardos, Tata és Vértesszőlős értékeit mutatja be.

Az Által-ér Szövetség 2020-ban is aktívan dolgozott a koronavírus járvány ellenére, többek között résztvevője volt a Gerecse Natúrpark további fejlesztésének. A Szalézi Lelkigyakorlatos Ház beruházásában (és a szövetség  partnerségével) Bajót-Péliföldszentkereszten 2019 végén adták át a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot, mely fontos mérföldkő volt a natúrpark életében. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával felépült látogatóközpont olyan interaktív turisztikai vonzerőt jelent az évszázados zarándokhely közvetlen közelében, amely az egész natúrparkra ráirányítja a figyelmet. A látogatóközpont tavaly épp csak kinyitotta a kapuit, amikor betört a COVID járvány, s emiatt alig üzemelhetett 2020-ban. 2021-ben pedig május végén nyílhatott meg a látogatók előtt.

Az Interreg Szlovákia-Magyarország határon átnyúló Együttműködés keretében egy másik jelentős fejlesztés valósult meg, amikor a Gerecse Natúrpark területén  29 helyszínen információs pontot, 20 helyszínen natúrpark kaput és 50 helyszínen natúrpark táblákat helyeztek ki.

Lábatlanon 2020 szeptemberében adták át a Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpont. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 240 millió forintos támogatásával létrejött központ kiállítási tematikájának kidolgozásában az Által-ér Szövetség is részt vállalt.

Az Öreg-tó és Által-ér vízgyűjtő rehabilitáció második ütemének előkészítése jegyében az elmúlt években többször került sor iszapvizsgálatra. Mivel az Öreg-tó tervezett rehabilitációjának kulcs eleme a tó kotrása, így annak megalapozásához ismerni kellett az iszap minőségét. Az iszapminták begyűjtését és laborba szállítását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal együttműködve végezte el a szövetség. A laborvizsgálatok megállapították, hogy az iszapban határértéket meghaladó mértékben nincsenek jelen nehézfémek, szénhidrogének, és egyéb szennyező anyagok, így az iszapot nem veszélyes hulladékként kell kezelni. Ez jelentős mértékben megkönnyíti majd annak eltávolítását, elhelyezését és persze csökkenti a beavatkozás költségeit is. Az Öreg-tó iszapja összesen 46 összetevő, paraméter alapján került bevizsgálásra. Ezek alapján nyert megállapítást, hogy szinte valamennyi összetevő tekintetében átlagos tóiszapról van szó, mely egyik paraméter vonatkozásában sem haladja meg a hazai jogszabályokban foglalt határértékeket. A közeljövőben a kotrást megalapozó vízjogi engedélyezési terv és környezetvédelmi hatástanulmány, Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció elkészítése a következő lépés.

Az ismeretterjesztés, környezeti nevelés és partnerség területén az Által-ér Szövetség munkáját is nagyban befolyásolta a koronavírus járvány, így 2020-ban az online térben került sor számos egyeztetésre, megbeszélésre. A szövetség több végzős egyetemi hallgató számára nyújtott segítséget illetve konzulensi támogatást diplomamunkáik elkészítéséhez és közreműködött a tatai klímastratégia összeállításában is.

Az Által- ér Szövetség ez évi közgyűlése az Esterházy-kastély megtekintésével zárult, a szakmai programot követően a résztvevők szakvezetéssel járhatták körbe az újjászületett kastélyt.