Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Ünnepi megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. tisztelettel hívja és várja a tataiakat az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartandó ünnepi megemlékezéseire.

Az ünnep előestéjén 2021. október 22-én pénteken, 18 órakor ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartunk az Öreg-tó partján lévő kopjafánál, ahol ünnepi beszédet mond Boglári Zoltán önkormányzati képviselő, a Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke. Közreműködik Petőházi Margit és Tolcsvay Béla. Ezt követően, 19 órától „'56-os híradó” címmel a Vaszary János Általános Iskola ajándékműsorát láthatják a Magyary Zoltán Művelődési Központban, Sárosi Csaba rendezésében.

2021. október 23-án, szombaton 9 órakor ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartunk a körforgalomnál található 1956-os emlékműnél. A helyszínen beszédet mond Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője, Michl József polgármester és Bátki Piroska diákpolgármester. Közreműködik: Jenei Márta, Turek Miklós színművész, a Kőkúti Általános Iskola Fazekas utcai Tagintézményének Kodály Kórusa és népi énekesei valamint a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Belső Máté vezetésével.

A forradalom tatai kitörésének évfordulóján, 2021. október 26-án kedden, 15 órától „Ifjú hősök vérén szerzett szabadság” címmel tartjuk a forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő ünnepi felvonulásunkat, mely a következő emlékhelyeket ejti útba:

Kossuth tér, Tatai Református Gimnázium – dr. Némethi László emléktáblája,
Rákóczi utca – dr. Mészáros Gábor emléktáblája,
Hősök tere – a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája,
Tópart – 1956-os kopjafa,
Kodály tér – Hősök emlékműve,
Ady Endre utca, rendőrség – 1956-os emléktábla,
Baji út – 1956-os emlékkő.

A felvonulás utolsó állomása Baj, az egykori laktanya előtti emlékkő. A Tatai Kistérségi Többcélú Társulás hagyományosan itt tiszteleg az 1956-os forradalom emléke előtt. Ünnepi beszédet mond: Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője. A felvonuláson közreműködik: Petrozsényi Eszter színművész, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara Balázs Attila őrnagy vezetésével, a Peron Music Foundation Zeneműkiadó és Tehetséggondozó Alapítvány növendékei,
valamint tatai diákok. A rendőrségtől az egykori baji laktanyáig autóbusz szállítja a résztvevőket. A menethez az útvonal bármely pontján lehet csatlakozni.

November 4-én, csütörtök 18 órakor a Piarista rendház dísztermében a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara ad koncertet a nemzeti gyásznap alkalmából.

 


 

CsatolmányMéret
PDF ikon Meghívó-1956-os megemlékezések.pdf2.2 MB