Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Fotókiállítás nyílt IV. Károly száműzetéséről

"Fiat voluntas tua - Emlékfotográfiák IV. Károly madeirai száműzetéséről és temetéséről" címmel nyílt fotókiállítás a Kuny Domokos Múzeumban a vár falai között október 19-én.

Az időszaki kiállítás a Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontjában tavaly októberben nyílt meg először. A fotók bemutatják egy király életének végét, egy-egy pillanatfelvételben rögzítve a száműzetés fájdalmát, a haza elveszítését, a megaláztatást, az árulást, a betegséget, majd a halálon át az „égi haza” megtalálását. A fotók Manuel de Olim Perestrello portugál fényképész munkái.

A kiállított fotográfiák az utolsó magyar uralkodónak és családjának 1921 és 1922 közötti időszakát emelik ki, amikor a száműzetés nehézségei ellenére a család Madeirán tudott igazán együtt lenni. A képek nyomán bepillantást nyerhetünk egy példaértékű házasság hétköznapjaiba, s a király halála utáni évekből is láthatunk néhány pillanatot, például Zita királyné és Habsburg Ottó 1968-as funchali látogatását. A képek némi eltéréssel időrendben mutatják be a száműzetést. Az utolsó magyar királyt 34 évesen távol a szülőföldjétől érte a halál. A fotográfiák IV. Károly király temetését, valamint a 2004. október 3-án Szent II. János Pál pápa által történt boldoggá avatást is megörökítették.

A kiállítást a helyszínen Rigó Balázs, Tata alpolgármestere nyitotta meg, felelevenítve IV. Károly élettörténetét. Az eseményen közreműködött az Esterházy Énekegyüttes Schmidt Mónika vezetésével valamint Szűcs József múzeumpedagógus.