A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megépült a Baji úti kerékpárút

Befejeződött a Baji úti kerékpárút építése, a mintegy 1260 méter hosszú bicikliút ünnepélyes átadására október 21-én került sor a Kertvárosi Óvoda kisgyermekeinek közreműködésével.

 

A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében 286 millió forintos európai uniós támogatás segítségével valósult meg. A TOP-3.1.1-16-KO1-2019-00006 azonosítószámú projekt célja a fenntartható, biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése volt Tata és Baj között.

A közúttól elválasztott kerékpárút a Baji úttal párhuzamosan halad, végein az Ady Endre utca (I. számú országos főút) és a Budapest – Hegyeshalom 1-es számú vasúti fővonal határolja. Városunk legújabb biciklis útvonalának megépítésével már az ötödik településhez kapcsolódik kerékpárúttal Tata a térségben Vértesszőlős, Dunaalmás, Szomód és Agostyán után. A kivitelezés során közműkiváltás illetve közműfejlesztés is történt, a fejlesztés nyomán megújult a Baji út közvilágítása valamint lezajlott az ivóvíz hálózat teljes átépítése.

Bencsik János, a Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa, országgyűlési képviselő a helyszínen elmondta: - Egy újabb elemmel gyarapodott az Által-ér menti kerékpárút-hálózat, amely csatlakozik a korábban megépült Tata-Baj kerékpárúthoz. Köszönetet szeretnék mondani az önkormányzatnak, amiért meghallgatva az itt élők kérését, a beruházással párhuzamosan saját költségvetésből felújították a rossz állapotú járdaszakaszokat is. Bencsik János kiemelte: - A kerékpárút építéséhez kapcsolódóan megtörtént a Baji út fő ivóvízellátó gerincvezetékének cseréje, amely egyben Baj település töltővezetéke is, így biztonságosabbá vált  Kertváros ezen részének valamint  Bajnak az ivóvízellátása.

A 286 009 349 forint uniós támogatással létrejött kerékpárút egyaránt hozzájárul a fenntartható közlekedési módok feltételeinek helyi fejlesztéséhez, az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a CO2 kibocsátás csökkentéséhez és az élhető települési környezet megteremtéséhez. Michl József polgármester a helyszínen úgy fogalmazott: - Régi vágyunk volt, hogy a tatai Öreg-tavat összekössük a Baji Szőlőheggyel, s mivel a szőlőhegyi kerékpárút is elkészült, valóban megvalósulhatott az összeköttetés a tóparttól a baji pincékig. A kerékpárút mellett és annak környezetében élők a mindennapjaikban jól tudják használni az új bicikliutat, ami nagy segítséget nyújt a kisállomáshoz való eljutásban is. A Baji út nagyon forgalmas, ezért korábban veszélyes volt itt közlekedniük a kerékpárosoknak. Mára biztonságossá vált a biciklis és a gyalogos forgalom egyaránt, köszönet ezért a magyar kormánynak, az Európai Uniónak, Bencsik János országgyűlési képviselőnknek, a kivitelezőnek valamint mindenkinek, aki munkájával hozzájárult a projekt létrejöttéhez. Tata polgármestere külön köszönetet mondott a Baji úton élőknek is, akik türelemmel viselték az építkezéssel járó változásokat, ideiglenes korlátozásokat.

A projekt részeként - egy helyi szemléletformáló akció keretében - elkészült az iskolás korosztály számára egy, a kerékpározás előnyeiről és a két keréken történő biztonságos közlekedés szabályairól szóló interaktív oktatóanyag és KRESZ teszt, valamint az óvodások és kisiskolások számára a témához kapcsolódó színező. Emellett a gyerekek számára online rajzversenyt hirdettek, melynek első három helyezettje az ünnepségen vehette át nyereményét, vásárlási utalványokat és egy új kerékpárt.