A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Művészeti ösztöndíjat alapított az önkormányzat

Az Esterházy Ferenc Művészeti Ösztöndíjalap létrehozásáról tartott sajtótájékoztatót Tata Város Önkormányzata és a Műdijó (Művészetekkel és Divattal a Jótékonyságért) Alapítvány október 22-én az Esterházy-kastélyban.

 

Új lehetőséggel bővült városunk ösztöndíj-rendszere. A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer, az Öveges József Tanulmányi Ösztöndíj valamint az Esterházy Miksa Viator Sportösztöndíj mellett a jövőben már a művészeti területen dolgozó tatai, vagy tatai kötődésű alkotó fiatalok is pályázhatnak az önkormányzat támogatására. Az ösztöndíj névadója Esterházy Ferenc, aki a két világháború közötti időszakban a tatai kastély utolsó uraként hozta létre városunk első zeneiskoláját. Gróf Esterházy Ferenc maga is folytatott zenei tanulmányokat, fogékony volt a művészetekre és örömmel, aktívan támogatta a művészeti életet és annak szereplőit. A nevét viselő ösztöndíjalap létrehozása a 30-as évek hagyományait követte, akkoriban ugyanis Tatán Esterházy Ferenc fővédnökségével évről-évre megrendezték az Anna naphoz kötődő jótékonysági bálokat azzal a céllal, hogy a felsőoktatásban tanuló helyi fiataloknak éves ösztöndíjakat biztosítsanak. Ez a régi hagyomány az újjászületett tóparti kastélyban kapcsolódott össze a jelennel, amikor szeptemberben helyi vállalkozások és cégek részvételével jótékonysági estet szervezett Tata Város Önkormányzata a Műdijó Alapítvánnyal.

A Művészetekkel és Divattal a Jótékonyságért Alapítvány idén nyáron kereste meg a várost egy jótékonysági célú esemény megszervezésének ötletével. Az alapítvány egyik fő célja a Kárpát-medencében élő nehéz helyzetben lévő  művészek, alkotók érvényesülésének segítése, főleg koncertek és divatbemutatók szervezésével. Az alapítvány különféle jótékonysági akciókat, gyűjtéseket, rendezvényeket szervez, amelyek eredményét a költségek levonását követően teljes mértékben, az arra rászorulók között osztja szét. Rigó Balázs a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: - A művészeti ösztöndíj létrehozása szerepel a város kulturális koncepciójában is, és amikor az alapítvány, ötletével megkereste az önkormányzatot arra gondoltunk, hogy a jótékonysági est nyomán megtehetjük az első lépéseket az ösztöndíj pénzügyi forrásának megteremtéséhez. Első körben helyi cégeket kerestünk meg, és a kezdeményezés nagyon szép eredménnyel zárult, hiszen 31 cég, vállalkozás nyújtott támogatást, így összességében az esten lezajlott aukcióból és az egyéb adományokból mintegy 3,5 millió forint gyűlt össze a Mecénás Közalapítvány számlájára, a jövőben ugyanis ők fogják kezelni ezt az ösztöndíjat - mondta Tata alpolgármestere.

Kiss Attila, a Műdijó Alapítvány alapítója az Esterházy-kastélyban tájékoztatott arról, hogy a pandémia alatt rengeteg művésszel kerültek kapcsolatba és keresték a megoldásokat, hogy segíthessék őket. Először a tatai kastély vezetőjével, Pálházy Nándorral vették fel a kapcsolatot, majd közösen fordultak az önkormányzathoz a rendezvény ötletével. A városvezetés az első pillanattól nyitott volt az együttműködésre és végül egy nagyon sikeres estet tudtak létrehozni.

A Műdijó Alapítvány, Tata Város Önkormányzata és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. szervezésében lezajlott tatai jótékonysági esten a belépődíjak és az adományok az Eszterházy Ferenc Művészeti Ösztöndíjalapot gazdagították. A helyszínen koncertet adott Szentpéteri Csilla zongoraművész és zenekara, valamint egy divatbemutatót is láthattak a vendégek Balogh Adry divattervező estélyi ruháival és Nagy Zsuzsa ékszereivel. Az eseményen egy aukcióra is sor került, ahol elismert művészek munkáira lehetett licitálni.

Michl József polgármester a sajtótájékoztatón köszönetet mondott mindazoknak, akik a jótékonysági est megszervezésében, létrejöttében munkájukkal, felajánlásaikkal szerepet vállaltak. A városvezető kiemelte: - Tata legújabb ösztöndíjával a művészet bármely területén szeretnénk majd segíteni a rászoruló tehetségeket. A részletek kidolgozása már zajlik, és hamarosan meghirdetjük a pályázatot.

Az Esterházy Ferenc Művészeti Ösztöndíjalapot továbbra is lehet adományokkal gazdagítani A tervek szerint például a közeljövőben újabb három tárgyra lehet majd licitálniuk azoknak, akik szeretnének hozzájárulni a fiatal művészek támogatásához. Az ezzel kapcsolatos információk hamarosan megjelennek a tata.hu oldalon, a város közösségi oldalán és a Tatai Televízió adásában.