A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Mindenféle áradat dacára itt vagyunk, megmaradtunk…

Október 22-én, pénteken este kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett tatai ünnepi megemlékezések programja.

 

Az ünnep előestéjén megemlékezést és koszorúzást tartottak az Öreg-tó partján lévő kopjafánál, ahol Boglári Zoltán önkormányzati képviselő, a Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke mondott beszédet. Boglári Zoltán a helyszínen így fogalmazott: - Mindenféle áradat (akár hadsereg, akár ideológia) dacára itt vagyunk, megmaradtunk. Bocskai hajdúi, Rákóczi kurucai, a ’48-as, majd az ’56-as hőseink megmutatták, hogy mindig voltak lelkükben „kurucok”.  Köztük olyanok is szép számmal - mint az aradi vértanúink tábornokai között - akik idegen nemzet sarjai voltak, de megértették, hogy mi a magyar, mi az a közép-európaiság, ha napjaink nyelvére szeretnénk fordítani, ki az igazi „europair”, mi a Kárpát-medencét gazdaságilag, földrajzilag és a különböző nemzetekhez tartozó nemzetiségeket is szervesen magába  foglaló Szent Korona eszméje, amiért érdemes élni, s ha kell meghalni is. A képviselő hozzátette: - Lehet és kell is sokféleképpen gondolkodni arról, hogy a világ, vagy egy ország, a nemzetünk, az emberek alkotta társadalom miként fejlődjék, milyen módon érje el a kívánt jólétet és őrizze azt tartósan, fenntartható módon. Erről szól a demokrácia intézménye, de forradalmaink, szabadságharcaink alapozták ezt meg. Boglári Zoltán beszédében Dr. Mészáros Gábort, az 1956-os tatai események egyik kiemelkedő alakját idézve elmondta: „A szabadságharc közel hozta a magyart a magyarhoz, valóban nemzetté, egymás testvérévé tette. És itt van minden komolyan gondolkodó, felelősséget érző magyar egyik fő feladata: megértetni az emberekkel, hogy csak bátor, szabad, felfogásához hű, egymást testvérként szerető, egymásért áldozatokra kész emberek szerezhetik meg, érthetik meg a hőn óhajtott szabadságot. Hisszük, hogy a magyar lélek feltámadt vitalitását nem fog sikerülni megtörni. S ez a hit erősít és bíztat bennünket arra is, hogy tovább készüljünk az új életre.”

Az eseményen közreműködött Petőházi Margit, Tolcsvay Béla és Michl-Perczell Anita. A megemlékezést követően „'56-os híradó” címmel a Vaszary János Általános Iskola mutatta be ajándékműsorát a Magyary Zoltán Művelődési Központban, Sárosi Csaba rendezésében.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés-sorozat október 23-án szombaton 9 órakor folytatódik a tóvárosi  körforgalomnál található 1956-os emlékműnél.