A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az építészeté a főszerep a Kossuth téren

November 23-án Tatára érkezett “Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” pályázat 2021. évi műveiből rendezett vándortárlat, mely idén kiegészül a “Településképi Arculati Kézikönyvek” elnevezésű kiállítással is.

 

A KEM Építész Kamara minden évben meghirdeti „Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” pályázatát a megye építészei számára, s a beérkezett művekből szerkesztett kiállítás rendszeresen bemutatkozik térségünk településein. Markos Anikó, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke a kettős kiállítás megnyitóján úgy nyilatkozott: - Ritka alkalom, hogy egy országos válogatást is be tudunk mutatni, idén ezt megtehetjük a Településképi Arculati Kézikönyvekről szóló installációval, mely egyszerre bel és kültéri, hiszen a Kossuth téren, a posta előtt lévő pavilonban található. Az arculati kézikönyvekkel kapcsolatosan Markos Anikó elmondta: - Általában keveset gondolkodnak az emberek az őket körülvevő környezetről, legtöbbször egy-egy fejlesztés, megújulás kapcsán szembesülnek a helyi épített környezettel. Egy arculati kézikönyv remek lehetőséget nyújt arra, hogy a lakosság, az építtetők vagy éppen a vállalkozások lássák, milyen jellemzői vannak egy adott településnek. A kézikönyveket lapozva egyrészt értékelni tudjuk a múltunkat, másrészt pedig irányt, mintát kapunk a jövőre nézve is azért, hogy az új épületek harmonikusan, minőségben tudjanak majd illeszkedni a már meglévő közegbe.

A hazai arculati kézikönyvekből válogatást nyújtó országos kiállítás számos tatai példát is bemutat, az érdeklődők a válogatást a Kossuth téri pavilonban találják, az Év Háza pályázat alkotásait pedig a Városháza aulájában tekinthetik meg a következő két hétben, s emellett még november 25-ig a téren látható az az oszlop installáció, amely Makovecz Imre halálának 10. évfordulója alkalmából az építész munkáit mutatja be képekkel és videóanyaggal.

A kiállítás megnyitóján Dr. Horváth József, Tata jegyzője elmondta: - Jövőre az építészet nagy hangsúlyt kap Tatán, hiszen Tata Város Önkormányzata, a Fellner Jakab Kulturális Egyesület és a Kuny Domokos Múzeum szervezésében 2022 Fellner Jakab Emlékév lesz, melynek során egy egész esztendőt átölelő programsorozattal emlékezik a város az egykori építőmesterre, akinek munkássága a mai napig hatóan teremtette meg Tata arculatának alapjait.