A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Látogatás a japán rugógyárban

Az NHK Spring Hungary Kft. új ügyvezető igazgatója, Masaneao Ueda meghívására tett látogatást Michl József polgármester, Purgel Zoltán és Rigó Balázs alpolgármesterek, Dr. Horváth József jegyző,  Viczenáné Czégény Ágnes valamint Kovács Attila önkormányzati képviselő, Mürkl Levente irodavezető és Vámosiné Illés Márta önkormányzati kapcsolattartó a Tatai Ipari Parkban világszínvonalú technológiával működő gyárban.

 

A vállalat 2015-ben választotta első európai termelő üzemének helyszínéül Tatát, ahol csúcstechnikával gyártják a lengéscsillapító rugókat és a gépkocsi futóművének felfüggesztéseit összekötő stabilizátor rudakat. Masaneao Ueda ügyvezető igazgató, az NHK cégcsoport kínai gyárából került Tatára. Elmondása szerint nagyon megszerette már ezt az élhető, gyönyörű várost, a helyieket barátságosnak és befogadónak tapasztalta. Célja a tatai szervekkel és üzleti partnerekkel történő kapcsolatok felvétele, majd mélyítése. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a 2016. szeptemberi nyitást követően újabb beruházással 2019-ben háromszorosára bővült a tatai üzem, a 32 fős induló létszámot 5 év alatt megtízszerezték, így ma már közel 300 munkavállalót foglalkoztatnak. Árbevételük is folyamatosan emelkedik, az elmúlt évihez képest 30%-os növekedésről számolhatnak be. Gyártókapacitásuk a 2. üzemcsarnok beindításával jelentősen megerősödött, bár az autóiparban most tapasztalható alapanyaghiány a cég működését is befolyásolta, erőforrásaik kihasználtsága jelenleg 60 % körülinek mondható.

A japán vállalat a beruházási terveit a megrendelések növekedésének függvényében kívánja a későbbiekben megvalósítani, távlati terveikben környezetvédelmi beruházások is szerepelnek.

Michl József polgármester megköszönte a meghívást, külön kiemelve Pöltl Balázs gyártási igazgató aktív közreműködését a találkozó megvalósulásában. Tata polgármestere örömét fejezte ki, hogy a kezdeti ígéretüket megtartva nagy lendülettel fejlődtek és így több száz embernek biztosítják munkajövedelemmel a megélhetésüket. Az a magas szintű technológia, amit a rugógyár képvisel Tata számára is töretlen fejlődést hozott. A városvezető kiemelte, hogy mind a  megyénkben,  mind  pedig Tatán működő vállalkozások is szerepelnek az NHK  beszállítói körében, s továbbra is biztosította a cég vezetését a város támogatásáról.

A helyszínen a résztvevők egyeztettek a városfejlesztési elképzelésekről, az állami és önkormányzati intézményrendszeren keresztül igénybe vehető  szolgáltatásokról. A további együttműködés és a közös munka érdekében a delegációban jelen volt  Ströcker Zoltán, a Tatai Járási Hivatal vezetőjét is, aki a munkavállalói oltásokkal kapcsolatos szervezési segítségnyújtás mellett a munkaerőigényeik kielégítéséhez ajánlotta fel a járási hivatal támogatását.

Az esemény a gyártási folyamaton végigvezető üzemlátogatással zárult.

(Vámosiné Illés Márta)