A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Két napos szakmai konferenciának ad otthont a tatai kastély

„Huncastle 2021 - várak és kastélyok” címmel rendeznek nemzetközi konferenciát november 25-én és 26-án a tatai Esterházy-kastélyban. A konferencia témája a digitális technológiák és innovációk a várak, kastélyok és kúriák kutatásában illetve bemutatásában.

 

 

A nemzetközi konferenciasorozat szakmai küldetése az, hogy jó gyakorlatok, bel- és külföldi példák sokaságán keresztül egyfajta tudásbázis jöjjön létre, és fórumot biztosítson a szakmai kérdések megvitatására valamint a  tapasztalatcserére. Dr. Wirth Gábor, az Edutus Egyetem főiskolai tanára elmondta: - Mivel az intézmény az alkalmazott tudományok egyeteme, nagyon fontosnak tartjuk, hogy a tudomány ne öncélú, hanem hasznosítható legyen, és alkalmazható eredményei szülessenek a rendezvénynek. Minden évben megjelenik egy tanulmánykötet, melyben összegezzük a konferencia eredményeit, és azt is fontosnak tartjuk, hogy ne csak elméleti, hanem gyakorlati szakemberek, vár illetve kastélyüzemeltetők is részt vegyenek a találkozón, hiszen egy modern, 21. századi tudásbázisát szeretnénk kiépíteni a vár és kastélyturizmusnak, ami mindenki számára érthető, s a gyakorlatban is használható.

Az Edutus Egyetem szervezésében megvalósuló Huncastle - Várak és Kastélyok IV. Nemzetközi Konferencia kiemelt témakörei közé tartozik a vár- és kastélyturizmusban alkalmazott digitális megoldások bemutatása és elemzése, valamint annak a pandémia miatt is aktuálissá vált kérdéskörnek a vizsgálata, hogy milyen innovációk járulhatnak hozzá a leghatékonyabban váraink és kastélyaink versenyképességének növeléséhez. A szakmai találkozón Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a témával kapcsolatban úgy nyilatkozott: - Az, hogy a digitális technikák helyet kapjanak a várak és kastélyok tereiben, napjainkban teljesen reális és valós elvárás a látogatók részéről. Vannak olyan információhordozók, amelyek sokkal hatékonyabban ki tudják fejezni egy épület történetét, különböző építési periódusait, mintha leírnánk azokat. Kiállítási oldalról például a tatai Esterházy-kastélyban az egykori fűtési rendszer bemutatása tökéletesen meg tud valósulni egy animációs filmen, vagy találunk a  grófi lakosztályban egy olyan billiárdasztalt, amelyre rá vannak vetítve a pool biliárd, a snooker és a karambol szabályai, ami szintén egy sokkal hatékonyabb információátadás, de a digitális technikák átszövik többek között a visual guide-os vezetést is.  

A kétnapos tatai konferencián olyan nagyobb témakörökben egyeztetnek a szakemberek, mint például a digitális eszközök a várak, kastélyok és kúriák XXI. századi menedzsmentjében, digitális adatbázisok és technológiák a kutatás szolgálatában, és a nemesi kúriák korszerű fenntartása és innovációs lehetősége.