Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Megújult és kibővült a Csillagsziget Bölcsőde konyhája

Június 29-én került sor a Tatai Csillagsziget Bölcsőde megújult konyhájának átadására. Az  infrastrukturális fejlesztés nyomán az intézményben több, mint kétszeresére nőtt a főzőkonyhai kapacitás.

 

Tata Város Önkormányzata a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósította meg a TOP-1.4.1-15-KO1-2016-00020 azonosítószámú, a „Csillagsziget Bölcsőde felújítása Tatán” című projektet, amely 235,33 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházás nyomán a bölcsőde 300-ról 650 adagra növelte korábban meglévő főzőkonyhai kapacitását. Ennek köszönhetően a 2010-ben épült, és modern konyhával rendelkező Bartók Béla Óvoda kivételével most már az összes önkormányzati fenntartású óvoda számára a Csillagsziget Bölcsőde konyhájában főznek, magas színvonalon biztosítva a normál és különböző diétás menüket. A konyha kapacitásnövelése ezzel együtt hozzájárul a gazdaságosabb, fenntarthatóbb működtetéshez, összességében csökkentve a rezsiköltséget a város intézményeiben.

Az új konyha átadásán Bencsik János országgyűlési képviselő hangsúlyozta: - A napjainkra jellemző változó, kiszámíthatatlan külső körülmények között különösen fontos az alapvető közösségi szolgáltatások megfelelő működése. Ezek között van a közétkeztetés is, anyag és energiatakarékos módon, megfizethető áron. Bencsik János tájékoztatott arról, hogy a projekt megvalósítását a kivitelezési és energiaárak növekedése miatt időközben a magyar kormány saját költségvetési forrásból, 85 millió forint többlettámogatással segítette.

A mai igényeknek megfelelően kialakított főzőkonyha korszerű épületgépészettel, új villamos hálózattal, modern konyhagépekkel felszerelve folytatja működését, emellett a projektnek köszönhetően két új munkahely is létrejött. A Csillagsziget Bölcsőde nevelési koncepciójának fontos része a kisgyermekek étkezési kultúrájának fejlesztése és az egészséges életmódra nevelés, melyet a beruházásnak köszönhetően még hatékonyabban tudnak beépíteni a mindennapokba.

Michl József a projekt záróeseményén köszönetet mondott mindazoknak, akik a megvalósulást bármilyen módon segítették. Tata polgármestere kiemelte: - Az önkormányzat célja a fejlesztéssel a központosított, költséghatékony és magas színvonalú konyhatechnológiára épülő közétkeztetési rendszer kialakítása volt. Ez a cél pedig maximálisan teljesült, hiszen Tatán három főzőkonyha, a Bartók Óvoda modern konyhája, valamint a Csillagsziget Bölcsőde és a Kőkúti Általános Iskola vadonatúj, korszerű konyhái biztosítják hosszú távon és stabilan az egészséges, speciális igényeket is kielégítő táplálkozást a gyerekek számára.

A Tatai Csillagsziget Bölcsődében az elmúlt esztendőkben számos fejlesztés lezajlott. Többek között 2019-ben Tata Város Önkormányzatának támogatásával teljes egészében megújult a játszóudvar és egy gondozási egység, akkor 1300 négyzetméternyi gyepszőnyeget terítettek le, az udvarra telepített játékok érkeztek, minden gondozási egység udvarrészéhez került csúszda, háromszög mászóka, felújították a homokozókat, és árnyékolókat szereltek fel. Tavaly őszre egy újabb gondozási egység megújítása fejeződött be közel 200 négyzetméteren, a több, mint 18 millió forintos beruházást az önkormányzat saját költségvetési forrásból biztosította. A 2021-es fejlesztés érintett két csoportszobát, a gyermek fürdőszobát, az öltözőt, a babakocsi tárolót valamint a fejlesztő szobát is.