Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Harmadfokú hőségriasztás van érvényben szombat éjfélig

Ahogyan az a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében olvasható, augusztus 4-én csütörtöktől szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás érvényes hazánkban.

 

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 4-én (csütörtök) 00.00 órától 2022. augusztus 6-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki. A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat, kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is. A kánikula idején - kiemelten 11 és 15 óra között - tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel. A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem. A strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több palack, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek. Idén nyáron már 3660 tűz keletkezett a szabadban. A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet! Továbbra is tilos tarlót égetni, és mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani – írja a közlemény.

Tatán több nyilvános helyen is lehet ivóvízhez jutni a nap folyamán, ezek a helyszínek a következők:

-a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal épületében a Kossuth tér 1. szám alatt nyitvatartási időben,

-a Magyary Zoltán Művelődési Központban a Váralja utca 4. szám alatt nyitvatartási időben,

-az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban a Tópart sétányon nyitvatartási időben,

-az Öreg tó partján a Platán Étterem mellett,

- a VIII. dűlőben,

-a Keszthelyi utcai játszótérnél,

-a tatai vasútállomáson,

-a tóvároskerti vasútállomáson,

- és az Angolparkban. Ezeken a helyeken információs plakát is hirdeti az ivóvíz vételi lehetőségeket.  A városban lévő nyilvános toalettekben is felfrissíthetik magukat a Kastély téren (a Platán Étterem alagsorában), az Építők parkjában, a Kossuth térnél (Fischer-ház udvara), a vasútállomáson és az autóbusz-pályaudvaron.

A Tatai Városgazda Nonprofit Kft. korábban új párakapukat helyezett ki, amelyek ugyancsak enyhülést nyújtanak a városban közlekedőknek. A párakapukat megtalálják a Magyary Zoltán Művelődési Központ mellett, a Kossuth téren és a Haranglábnál.