Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Jó hangulatban telt a Valasek Emlékverseny

Ötödik alkalommal rendezte meg a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület, Tata Város Önkormányzata, az Aranyponty Halászati Zrt. és a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. a Valasek Ferenc horgász emlékversenyt a Cseke-tavon augusztus 7-én.

 

A horgászásra alkalmas helyek nagy odafigyeléssel, körültekintően kerültek felmérésre és kijelölésre, mely alapján 42 horgászállás került meghirdetésre a versenyzők számára. A nevezések a már megszokott jelentős érdeklődés mellett, rövid idő alatt beérkeztek. Reggel 39 fő jelent meg az ünnepélyes megnyitón. A versenyszabályok tisztázását követően a kifejezetten horgászversenyek támogatására létrehozott FCMS számítógépes applikáció segítségével megtörtént a starthelyek sorsolása és a versenyzők megkezdhették közvetlen felkészülésüket a gazdagon díjazott megmérettetésre. Ilyenkor elfoglalják és „berendezik” horgászállásaikat, felmérik lehetőségeiket, kiválasztják a legmegfelelőbbnek tartott etető- és csalianyagokat.

          Pontban nyolc órakor dudaszó jelezte a küzdelem kezdetét. Sajnos ezen a napon helytálló volt a küzdelem szó használata. Valamiért kevésbé mutattak érdeklődést a halak a horgászok által felkínált finomságokra. A versenyzők kipróbálták a csali- és etetőanyag kollekciójuk teljes tárházát, igyekezve a halak ízlésének leginkább megfelelőt megtalálni, nem sok sikerrel. Változtattak a meghorgászott távokon, újabb etetésekkel kísérelték meg maguk elé csalogatni és ott tartani kedvenceiket, de minden praktika ellenére a kapási kedvet nem sikerült fokozniuk. A halak most nem jártak a horgászok kedvébe, sajnos! Ez annál is furcsább, mivel július 27-én 1070 kg 2.25 kg átlagegyedsúlyú, pikkelyes ponty állomány lett a tóba telepítve.

A megmérettetés végén a szervezők - köszönhetően a kitűnően működő számítógépes támogatásnak - néhány másodperc alatt kezükbe vehették a teljes és részletes helyezési listát.

Az ünnepélyes eredményhirdetést személyes jelenlétével tisztelte meg városunk polgármestere, aki aktívan közreműködött a verseny leginkább eredményes horgászai teljesítményének elismerésében és a díjak átadásában. Nagy-nagy köszönet érte!

Az A-B-C szektorok harmadik és második helyezettjeinek teljesítményét díszes serlegekkel jutalmaztuk, míg az abszolút győztesek a - talán még szebb - kupáikon túl, átvehették a támogató partnereink által felajánlott és méltán megérdemelt különösen szép díjaikat is. Gazdára talált a vándorkupa, átadásra kerültek a kifejezetten erre az alkalomra, egyedileg készített dísztárgyak, melyek a legfiatalabb részvevőt, illetve a darabszámra legtöbb halat fogó versenyzőt illették meg. Öröm volt látni, hallani, ahogy a versenyzők sportszerűen gratuláltak a helyezést elért társaiknak, egymás sikerének örülve, tapssal jutalmazták, ünnepelték a győzteseket. Az eredményhirdetés végén, minden résztvevő átvehette a Molnárné Tamás Anetta fazekas, népi iparművész egyedileg, erre az alkalomra készített emlékplakettjét.

Összességében egy sikeres, eredményekben kevésbé bővelkedő napot tölthettünk el jó hangulatban, sportbarátaink egyre szélesebb közösségében.

          Az ünnepélyes eredményhirdetést követően együttműködő partnereinkkel közösen koszorút helyeztünk el az Öreg-tó partján Valasek Ferenc emléktáblájánál, emlékezve a modern magyar haltenyésztés megalapítójának munkásságára.

          Összefoglalóm végén szólnom kell mindazon sporttársainkról, akik áldozatos munkájukkal, önzetlen, segítő közreműködésükkel hozzájárultak rendezvényünk eredményes lebonyolításához. Köszönöm a versenyzőknek a sportszerű küzdelmet a mérlegelőknek az egész napos „kiszolgáló” munkát. Hálával tartozunk támogatóink felajánlásaiért. Köszönet illeti az egyesület vezetőségének azon tagjait, akik nélkül ez a verseny sem jöhetett volna létre.

          Legközelebb, államalapító Szent István királyunkról elnevezett halfogó verseny kínál lehetőséget a horgászszerencse és tudás kipróbálásához, augusztus 20-án.

(Szöveg: Berena Béla elnök, Fotók: Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület)