Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Magyar sporttörténelmet írtak a tatai izlandilovasok-két éremmel tért haza az ország első versenyzője

Augusztus 4. és 7. között a németországi Nöpkében rendezték meg az Izlandilovas Közép-Európa Bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

 

Hazánkat a tatai székhelyű Magyar, Izlandi Lovas Egyesület tagja és versenyzője, Kremmer Veronika képviselte, méghozzá két ló hátán: Ísbjörn vom Vindstaðir, valamint Neptún von Vindstaðir is kivette a részét a történelmi magyar sikerből:

  • T1 kategóriában Ísbjörn von Vindstaðirral ezüstérmet
  • T4 kategóriában Neptún von Vindstaðirral pedig bronzérmet szerzett Veronika.

- Az egyesületünknek és a tagságunknak már az is óriási eredmény, hogy részt vehettünk a Közép-Európa Bajnokságon, két évvel azután, hogy minket és így Magyarországot teljes jogú tagjává választotta a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetség.  Sokan álltak az ügyünk, a missziónk mellé, minden támogatást köszönünk, hogy újabb mérföldkövet érhettünk el. Óriási siker és büszkeség számunkra, hogy az első nemzetközi izlandilovas versenyünkön ilyen szép eredményeket értünk el Magyarország és Tata színeiben - részletezte Straubinger Zoltán, a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület elnöke, aki kiemelte: a két dobogós hellyel megnyílt hazánk előtt az út a világversenyek felé is.

Kremmer Veronika a T4 kategóriában már az első napon versenyzett: a selejtezőben nyújtott teljesítményével jutott be a szombati fináléba. A T1 kategóriában a selejtezőt szombaton tartották, majd vasárnap jött a döntő.

A lovasok és lovak augusztus 4. és 7. között versenyeztek Németországban. Az izlandi világszövetség tájékoztatása szerint mintegy 190-en indultak a versenyen. Ők Ausztriából, Belgiumból, Olasz-, Magyar-, és Németországból, Luxemburgból, Svájcból és Hollandiából érkeztek Hannover tartományba, egészen pontosan Nöpkébe. A különböző sportszámok mellett igazi közösségi együttlét, találkozópont is egy-egy izlandilovas verseny. Esténként szórakoztató programok, így például a hagyományos Nemzetek Éjszakája is várja a delegációkat. A következő nagy viadal, amelyen a tatai egyesület már több versenyzőt szeretne indítani, a 2023-as hollandiai világbajnokság lesz.

A lassan másfél évtizedes múltra visszatekintő Tatai és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Egyesület 2019-ben vette fel a Magyar Izlandi Lovas Egyesület nevet, és vált országos szervezetté. 2020-ban vették fel őket, és így hazánkat a Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetségbe, a 22. teljes jogú tagként. Az egyesület elnöke, Straubinger Zoltán, valamint elnökhelyettese, Németh Krisztina 2021-ben Széchenyi Díj a Közügyekért díjat vehetett át. Az egyesület korábban számos ingyenes, közösségi programot szervezett meg: a Lóvoda napok, a Szent György napi Lovasünnepek,valamint a tatai lóverseny-hagyományokat is felélesztő Pezsgőgyári Díjugrató Lovasversenyek és az ehhez kapcsolódó családi napok is a nevükhöz kötődnek. Straubinger Zoltán, az egyesület elnöke kiemelte: hálásak azért a bizalomért, tiszteletért, amellyel fogadták őket a nemzetközi lovas szövetségnél, céljuk, hogy a jövőben továbbvigyék mind Magyarország, mind Izland, mind az izlandi lovak hírét, hírnevét.

A sportszakmai célok mellett, mint látható, sportdiplomáciai, turisztikai, gazdasági szempontból is jelentős a világszövetségi tagság. Ennek példája a Közép-Európa Bajnokságon megszervezett Nemzetek estje, amelyen hazánk is bemutatkozott. A magyar gasztronómiát, kultúrát, valamint Tatát is bemutatták, melyben a város önkormányzata is segítette őket különböző kiadványokkal.

További részletek az egyesületről és az izlandi lovakról:

www.izlandilo.hu

(Infó és fotó: Magyar, Izlandi Lovas Egyesület)