Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

II. Hadfiak Seregszemléje a várban, szeptember 24-én

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány idén is megrendezi városunkban hazánk legnagyobb katonai hagyományőrző találkozóját, a II. Hadfiak Seregszemléjét szeptember 24-én, 12:00 és 22:00 óra között a Tatai Várban.

 

A látványos eseményre az ország minden tájáról érkeznek hagyományőrző fiatalok, gyerekcsapatok, amelyek katonai viseletekbe öltözve veszik birtokba a várat szeptember 4. szombatján. A seregszemle - amely egy ingyenesen látogatható családi program is egyben - lehetőséget ad arra, hogy bárki bepillantást nyerjen az egykori bajvívók mindennapi életébe, a hadficsapatok sátraiba, kérdezhetnek a bajvívásról, beszélgethetnek a csapattagokkal és akár kézbe is vehetik a fegyvereiket.

A nap folyamán a közönség részt vehet egy török-magyar csatában – biztonságosan, szivacsfegyverrel –, kipróbálhatja magát csatacsillag-dobásban, a páncélsimogatónál sokat látott harci felszerelést tapinthat meg, sőt a láncingeket is fel lehet majd próbálni. Az érdeklődőket mesterség-bemutatók és középkori kézműves foglalkozások is várni fogják.  Az eseményen négy alkalommal indulnak a Mátyás udvarát és a török kort megidéző, mozgalmas történelmi séták a vármúzeum bejáratától. A várban és várudvarban a 40 perces színházi elemekkel színesített túrák a korszak nagyjait, jelentős eseményeit elevenítik meg.

A programban a délben kezdődő hadfiak látványos felvonulása után a színpadon a Rezeda Népzenei együttes lép fel, őket követi a Bajvívók Bandája, az Aprája Dudazenekar és a Misztrál. A táncházat követően hazánk egyik legnevesebb világzenei énekese Herczku Ágnes ad koncertet Nikola Parovval, majd a fényfestés és a fáklyás bajvívás után a Bordó Sárkány zenekar koncertje zárja az idei seregszemlét. Mindemellett nem marad el az esti fáklyás bajvívás, valamint a fényfestés sem, Jankovics Marcell és Méry Gábor Felvidéki gótikus templomok I-XII. című albumsorozatának válogatott fotói jelennek meg a falakon.

A nap folyamán minőségi gasztronómia kínálat és baba-mama sátor is várja a látogatókat.

 

A II. Hadfiak Seregszemléje programja:

 

12:00  Hadfiak felvonulása

13:00 -13:20 Rezeda Népzenei együttes

13.30 -15:00 Egyesületek bemutatói

15:00 -15:30 Bajvívók Bandája, Aprája Dudazenekar

15:30 -16:45 Oh, én édes Hazám!- Misztrál zenekar koncertje

16:45 - 17:45 Táncház

17:45 - 19:00 Herczku Ágnes és Nikola Parov koncertje

19:00 -20:00 Felvidéki középkori templomok gótikus táblaképeiből készült fényfestés, közben: gyermekek éjszakai fáklyás bajvívása historikus élőzenei kísérettel

20:00 - 22:00 Bordó Sárkány zenekar koncertje

Egész nap:

Hagyományőrző ifjak felvonulása

Harci bemutatók

Török–magyar csatajáték

Buhurtviadal (páncélos lovagok viadala)

Csatacsillagdobás

Fegyversimogató

Páncélsimogató

Íjászat

Kézműves programok

Mesterség bemutatók

Mátyás király-séták indulási időpontjai (időtartam: 45 perc): 11h, 13h, 15h, 17h, találkozó a vármúzeum bejáratánál

 

(További részletek: https://www.facebook.com/thakademia/)

 

 

 

 

CsatolmányMéret
Kép ikon Hadfiak seregszemle 2022-plakát.jpg357.02 KB