A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Virágos Magyarország különdíj – Tata 55 millió forintot fordít a parkok fenntartására

Az önkormányzat falát díszíti az a minisztériumi elismerés, melyet Tata városa a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny díjkiosztóján kapott.

Az értékelés során kiemelték, hogy az elmúlt évtizedben a vizek és parkok városa folyamatos részvételével és egyenletes környezetszépítő tevékenységével a mozgalom egyik meghatározó településévé vált. A Virágos Magyarország környezetszépítő verseny különdíját Gerlei Tamás az önkormányzat főkertésze vette át.
A tatai sajtótájékoztatón Michl József polgármester kiemelte, hogy a város 1997 óta vesz részt a mozgalomban, Tata az 1998-as Virágos Magyarországért verseny megnyerését követően hazánkat képviselve ezüstérmet szerzett az 1999. évi Entente Florale nemzetközi megmérettetésen. Az azóta eltelt időszakban a kiírók számos kitüntetéssel, elismeréssel jutalmazták a város e téren végzett munkáját.
A város köztereinek virágosítására, zöldfelületeinek fenntartására kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat. Az idei évben 55 millió Ft-ot fordít a parkok fenntartására, ebből 4,3 millió Ft-ot az egynyári virágok ültetésére.
A sajtótájékoztatón Gerlei Tamás főkertész elmondta, hogy évente 110.000 db egynyári virágpalántát, 12.000 db árvácskát és 10.000 db tulipánhagymát ültetnek el és gondoznak, emellett nagy szerepet kap az évelőágyások bővítése és a fasoraink pótlása, kezelése. A város szépítésében pedig kiemelt köszönet illeti a Városgazda Kht. munkatársait.
Junghvirtné Bús Erzsébet a cég  ügyvezetője hozzátette, hogy Tatán országos viszonylatban kiemelkedően magas az egy főre jutó zöldfelületek nagysága. 150 hektár parkfelület mellett 180 hektár önkormányzati tulajdonú erdőt tartanak fenn, ez utóbbival Tata Magyarország legnagyobb önkormányzati erdőgazdálkodója.
A tatai önkormányzat parkjaink fenntartási színvonalának megőrzése mellett az idei évben jelentős lépéseket sikerült tenni a természetvédelmi területek kezelése és megóvása terén is. A jövőben még nagyobb szerepet kívánunk vállalni a szabványos játszóterek bővítésében.

Tata városa által kapott fontosabb díjak (időrendben):
-    Ipari és Kereskedelmi Minisztérium különdíja (1997.)
-    A Virágos Magyarországért verseny első helye város kategóriában (1998.)
-    Ezüstérem az Entente Florale nemzetközi virágosítási versenyen (1999.)
-    „Az ezredforduló legvirágosabb települése” díj (2000.)
-    „Acélvirág”, a Magyar Kertépítészek és Tájrendezők Szövetsége különdíja (2005.)
-    Önkormányzati Minisztérium különdíja (2008.)