Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Bővíti tatai üzemét a német tulajdonú GEDIA

A német tulajdonú GEDIA tatai beruházása második üteméhez érkezett, a 2007 őszére elkészült négyezer négyzetméteres csarnok után idén egy újabb, másfélszer akkora létesítménnyel bővül az autóipari üzem. A vállalat ebből az alkalomból ünnepélyes beruházás bemutatót tartott a tatai ipari parkban október 17-én.

 

A rendezvényen Markus Schaumburg, a GEDIA Group ügyvezetője ismertette a beruházás részleteit, a folyamatban lévő fejlesztéseket. Az ügyvezető kiemelte, hogy a tatai üzem dolgozói fejlett hegesztéstechnológiával dolgoznak a teljesen automatizált robotcellákon, a későbbiekben a legmodernebb préstechnológia is telepítésre kerül. Az 1910-ben alapított cég Németország (Atterndorn) és Magyarország mellett Lengyelországban, Spanyolországban rendelkezik gyártó üzemmel, valamint vegyesvállalati formában jelen van az Egyesült Államokban, Portugáliában és Kínában is. A csoport éves forgalma eléri a 340 millió eurót, világszerte összesen több mint 2.100 főt foglalkoztat. A GEDIA csoport préselt és hegesztett biztonsági és ütközésvédelmi karosszériaelemeket fejleszt és gyárt az autóipar számára.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium egyedi kormánydöntés alapján nyújtott fejlesztési támogatásban részesítette a céget. A rendezvényen Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára elmondta, hogy Tata az elmúlt másfél évben az elnyert pályázatok tekintetében országos viszonylatban is kiemelkedő helyen szerepel. Az államtitkár hozzátette, hogy a tárca és az ITD Hungary menedzselésében hazánkban 2008 első három negyedévében 37 pozitív befektetői döntés született, több mint 656 milliárd forint tervezett értékben, közel 8.400 munkahelyet teremtve.

Michl József polgármester a megnyitón kiemelte, hogy a város és a cég sikeres együttműködése hozzájárult Tata város gazdasági megerősödéséhez, ahhoz hogy helyben teremtődjenek munkahelyek. A polgármester hozzátette: az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti, hogy koordinációs szerepvállalásával folyamatos segítséget nyújtson az ipari park területén megvalósuló beruházások sikeréhez. A Gedia Hungary Kft. volt a tatai ipari park első beruházója, mára azonban több befektető – köztük a Gedia beszállítójaként működő csőszerelvényeket gyártó Tom-Ferr Zrt. is bővítette gyártócsarnokát a tatai ipari parkban.

A Gedia Hungary Kft. tatai üzemében a továbbiakban újabb ütemekkel folytatódó és 2010-ben befejeződő beruházás összértéke meghaladja a 6 milliárd forintot. A jelenlegi 100 fős foglalkoztatotti létszámhoz képest a gyár teljes kiépítése idejére mintegy félezer dolgozónak adhat majd munkát.