Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Töretlenül népszerű az Öreg-tavi Nagy Halászat

Két napon keresztül, október 25-én és 26-án várták a nagyközönséget Tatán az „Öreg-tavi NAGY HALÁSZAT” szervezői.

 

A tatai Öreg-tó az ország egyik legnagyobb múltú halastava, halgazdasági hasznosítása a történelmi időkre nyúlik vissza. Az 1900-as évekből származik az „Öreg-tavi NAGY HALÁSZAT” kifejezés, amely érzékelteti, hogy a tó lehalászását mindig is megkülönböztetett figyelem kísérte. Nem csak a halászok, de az itt élők körében is. Már a századelőn városi társasági eseménnyé alakult a lehalászás, mely a Tatai Mezőgazdasági Rt. által hagyományosan megrendezett őszi „halas fesztivállal” visszanyerte régi rangját, fényét - és ismét Tata fontos őszi látványosságává vált.

A turisztikai szezont egész október végéig nyújtó, Tatai „Öreg tavi NAGY HALÁSZAT” névre keresztelt rendezvény az idei évben nyolcadik alkalommal került megrendezésre. A rendezvény fő motívumát adó víz-hal-halászat-természet gondolatkör szervesen kapcsolódik a város egyéb eseményeihez, a város hagyományaihoz.

A Nagy Halászat az országban egyedüli, sehol máshol nem látható látványhalászatra (400-es húzóhálós kerítéssel), és a hozzá kapcsolódó kulturális és szórakoztató programokra épül. A tájjellegű és a magyar halas gasztronómiát magába tömörítő halétel-bemutató és vásár az országban egyedülállóan széles keresztmetszetét adja a halételeknek.

Az egész napot betöltő halászat, halválogatás és halvásár alkalmas volt arra, hogy testközelből ismertesse meg az eseményre ellátogató közönséggel a halászok nehéz fizikai munkáját annak minden szépségével együtt. Lehetőséget nyújt ugyanakkor a tóhoz kapcsolódó természet és környezetvédelmi ismeretek átadására, éppúgy, mint a múlt halászati tárgyi emlékeinek, elfeledett kézműves szakmái fogásainak (nádverés, hálókötés) bemutatásához. Mindenkori színfoltja a rendezvénynek a tómederben felállított, a századelő hangulatát idéző nádból készített halászkunyhó.