A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az előzetesen tervezett 20% helyett csak 10%-os távhődíj emelés lesz Tatán

November 1-jétől már az emelt árat kell fizetniük a távfűtéses lakásokban élőknek. A tatai képviselők viszont a közel 20%-os emelés helyett a 10%-os hődíjemelést fogadták el.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a lakossági mért hőenergia díj, valamint a melegvíz hődíj a jelenlegi 2930.-Ft/GJ árról a következő hónaptól 3223 Ft/GJ-ra emelkedik.
Az önkormányzat a tavalyi évben két alkalommal csökkentette a távhő díját a városban. Azóta viszont jelentősen növekedtek a szolgáltató hődíjban és alapdíjban elszámolható költségei a villamos energia és gáz energia áremelkedések miatt.
A Tatai Távhőszolgáltató Kft. 2008. évi üzleti tervében szereplő adatokból már látható volt, hogy az energiahordozó árak növekedése miatt a szolgáltatás veszteség mentes ellátása 10 %-os alapdíj és 13 %-os hődíj áremelés esetén lehetséges. Júliusban a távhőszolgáltató díjmódosítási kérelmére az önkormányzat, mint a Kft tulajdonosa úgy döntött, hogy a várható 18 millió forint veszteséget kompenzálja. Ekkor hangzott el, hogy a következő gázáremelést az önkormányzat már nem tudja átvállalni.
A testületi ülésen Borsó Tibor a Városfejlesztési és Gazdasági Bizottság elnöke hangsúlyozta hogy tekintettel arra, hogy a faapriték tüzelés hatékonyságának javítására tett intézkedések következtében októbertől a távhőtermelés gazdaságosságának tovább kell javulnia, csak a 10 %-os hődíj áremelés elfogadását javasolja.
Michl József polgármester elmondta, hogy sajnos a mai gázárak emelkedése mellett nagyon nehéz helyzetben vannak a távhő vállalatok, a távfűtéses lakásban élőknek nagyon komoly terheket kell viselniük. Az utolsó ármódósítás egy évvel ezelőtt történt, azóta viszont jelentősen megnövekedtek mind a hő-, mind pedig az alapdíjban elszámolható költségek. Ezek a költségnövekedések folyamatosan jelentkeztek az utolsó díjemelés óta. Mostanáig a takarékos gazdálkodással, önkormányzati segítséggel és a belső tartalékok felhasználásával sikerült elkerülni az áremelést. Az önkormányzat azonban tovább nem tudja kompenzálni a távhőszolgáltatás veszteségét.
Tatán november 1-től a mért hőenergia és a melegvíz hődíja 3223 forintra emelkedik. Az alapdíj továbbra is változatlan marad a távfűtéses lakásokban élőknek.