A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Kistérségi Naszályi Napok, idén már kilencedszer

Szeptember második hétvégéjén immár kilencedik alkalommal találkoztak a Tatai Kistérség települései Naszályon. Az elmúlt években e rendezvénysorozat a térség egyik legszínvonalasabb kulturális és szórakoztató programjává nőtte ki magát.

Pénteken, a Kistérségi Ki Mit Tud? Döntőjén, hét kategóriában, szomódi, kocsi, tardosi, tatai és persze naszályi tehetségek léptek a Művelődési ház színpadára. Este hagyományosan a nagy rendezvénysátorban zenés koncert, a tatai Relix, majd nosztalgia diszkó várta a szórakozni vágyókat.

A szombati nap idén is egy konferenciával indult. Tavaly a megújuló energiaforrásokról, idén pedig a környezetvédelemről, a térség zöldprogramjairól tartottak előadásokat. Hasznos információk hangzottak el a Fényes patak és az Által ér vízrendszeréről, a tatai visszatérő forrásokról, a Madár és természetvédelemről a Fényes patak völgyében, a Ferencmajori tavak múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a Fényes patak gazdasági hasznosításáról, A Vértes-Gerecse Vidékfejlesztés 2007-2013-as stratégiájáról. A zöldkonferencián a tatai A Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület is bemutatkozott.

A konferencia végét a tarjáni S-iker zenekar térzenéje jelentette, mely már a hivatalos megnyitó ünnepségre érkező vendégeket köszöntötte. A IX. Kistérségi Naszályi Napokat hagyományosan Maszlavér István polgármester nyitotta meg. A három napos rendezvénysorozatot Horváthy Lóránt, Tata alpolgármestere köszöntötte. Az ünnepi programok a Naszályért-díj átadásával folytatódtak, melyet idén Éliás Lászlóné nyugdíjas tanítónő, a helyi Vöröskereszt titkára vehetett át. A megnyitót követően Sebők Silvia helyi alkotó festményeinek kiállítását Kerti Károly festőművész ajánlott az érdeklődők figyelmébe. A népszerű Fesztivál Felvonulás idén a reneszánsz jegyében indult. A közeleg félezer felvonuló, -óvodások, iskolások, civilek, a kistérségi települések képviselői színes reneszánsz jelmezekben, illetve községük népviseletében vonultak.
Délután aztán a sportpályán felállított rendezvénysátorban folytatódott a színes, vidám programok sora. A települések bemutatkozását a naszályi mazsorettek bemutatója követte. A gyerekeknek az népszerű Alma együttes zenélt. A hatalmas színpadon aztán a tatabányai Oklahoma Country Zenekar játszott, majd kezdetét vette a szintén hagyományos Kistérségi Gálaműsor, ahol többek között az Almásfüzitői Citerazenekar, a baji Német Nemzetiségi Dalkör, a kocsi Aranykocsi Néptáncegyüttes, a naszályi Tokár Kata népdalénekes és Nosztalgia Irodalmi Klub, illetve Szalai Vanessa vezetésével tatai táncosok léptek fel.

A látványos tűzijáték után a Back to Black együttes közel két órás koncertjén bulizhattak a Naszályi Napok résztvevői, majd hajnalig a Vidám Fiúk zenéltek a sátorban.

A programsorozat utolsó napja, a vasárnap nagyrésze a sport jegyében telt. Délelőtt, 140 gyermek részvételével kezdődött a kilencedik Naszály Kupa Nemzetközi Gyermekcsapatsakkverseny a művelődési házban, ezzel párhuzamosan a Búcsú téren Kutyakiállítást rendeztek. Délben kezdődött a Kistérségi meghívásos fogathajtó és díjugrató verseny, a TSZ Lovaspályán. A kora esti programokkal már ismét a sportpályára vártak mindenkit, itt a Tatabányai Spor Klub Birkózó Szakosztálya tartott bemutatót. A Naszályi Napok záróestje a zene jegyében telt. A Naszályi Dalszínház népszerű musical dalokat adott elő, majd a Lucky Fellas- két szimpatikus, elegáns fiatalember az 50-es; 60-as; 70-es évek világslágereit dalolta. Az idei Naszályi Napok záróprogramja még mindig hatalmas közönség előtt kezdődött este kilenckor. A helyiek és a vendégek, a polgármester záró szavai után, egy kivételes zenei csemegének, az ADAGIO-nak, Homonnay Zsolt, Nagy Sándor és Balczó Péter műsorának tapsolhattak. 
A település és a kistérség egyik legnagyobb ünnepének sikerét, talán majd csak a jövőre jubiláló tizedik Naszályi Napok múlhatja felül.