Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Még több gyermekbarát intézkedés

Tata Város Képviselő Testülete a 2009. január 28-i ülésén döntött arról, hogy folytatja a tavaly megkezdett „Gyeremekbarát város” – intézkedéssorozatot, kiegészítve azt új programpontokkal.
Az új intézkedések között az idei évben kiemelten foglalkozik az Önkormányzat a sporttal, a mozgásfejlesztéssel, a gyermekek hasznos szabadidő-eltöltésével.

Tervek:
• A kistérség összes általános iskolás gyermekének lehetősége adódik a decemberben átadott a kistérségi tanuszoda használatára, mely jó lehetőséget kínál az úszás tanítására és a sport megkedveltetésére is. A mozgást már kisgyermekkorban el kell kezdeni, erre jó alkalom a kistérségi óvodások úszóversenye, valamint  a Dunántúli Kézilabda Olimpia. Mindkét rendezvény nagyban hozzájárul a diákok sportszellemének növeléséhez.
• Az egészséges életmód és a megelőzés tudatosítása már gyermekkorban fontos, ezért a város konferenciát rendez „Partnerség a prevencióért” címmel. Itt a testvérvárosok részvételével a kábítószer-használat és egyéb káros szenvedélyek megelőzéséről lesz szó. A testvérvárosokban élő gyermekekkel való rendszeres kapcsolattartásra is nagy hangsúlyt helyez Tata Város Önkormányzata. Ennek érdekében létrehoztak egy elektronikus hírlevelet, melyben mind Tata, mind pedig a testvérvárosok folyamatosan tájékoztatják egymást a gyermekbarát intézkedésekről.   Így a hasznos gondolatok, kezdeményezések átvételére is sor kerülhet. (A hírlevél elolvasható a www.tata.hu/városunk/gyermekbarát város címszó alatt.) Fontos az önkormányzattól független – gyermekekkel kapcsolatos tevékenységet végző -  tatai civil szervezetek tájékoztatása, a velük való együttműködés és párbeszéd,   hiszen szükséges a társadalmi kontroll a hatékonysághoz.
• Idén egy vers- és novellaíró pályázatot hirdet a város a Kazinczy-év tiszteletére, mely jó lehetőség arra, hogy az íráson keresztül a gyerekek jobban megismerjék és megszeressék városukat, Tatát. 
• Tovább folytatódik a tavaly megkezdett együttműködés a diákönkormányzattal, hiszen így a fiatalok már diákként gyakorolhatják a demokráciát. A 6-12 éves gyermekek problémáinak, a várossal kapcsolatos véleményének megismerése érdekében a képviselő-testület „diák-közmeghallgatást” tart évente egy alkalommal a városban.
• A gyermekek védelmét, a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtését elengedhetetlennek tartja a városvezetés.  Ennek érdekében a Jávorka Sándor Szakközépiskola és a KEMÖ Diákotthona előtti úton  átkelőhelyeket létesít az Önkormányzat még ez év első félévében.
• Köztudott, hogy Tata komoly művészeti hagyományokkal rendelkezik. Idén az Önkormányzat kiemelt projektje a Nagy Zenenap. Ez  alkalomból  Tata összes általános iskolás – bármilyen képességű -  gyermeke kipróbálhatja a hangszereket, megmutathatja kreativitását, hiszen a tapasztalatok szerint a gyerekek lelkesen kalandoznak mindenféle zenei műfajban..  Ezen kívül hangszeres bemutatókat hallgathatnak meg, rendhagyó ének- és zeneórákon, zenetörténeti „diszkókon” vehetnek részt a diákok.  A Nagy Zenenapot egy gálahangverseny zárja majd, a tatai általános iskolások „kórusainak”, énekeseinek  közreműködésével.
• Sok diák a középiskola befejezése után megválik Tatától. A várostól való búcsúzás még emlékezetesebbé tételét segíti a középiskolások közös ballagási ünnepélye, mely a Diákönkormányzat kezdeményezésére került az intézkedések közé.  Ezt követi júniusban egy sulizáró buli, ahol a város összes végzős diákjának alkalma nyílik a közös szórakozásra egy általuk választott helyszínen.
Örvendetes tény,  hogy a gyermekek érdekében a városban élők összefognak, és minden diák számára adott a lehetőség, hogy részt vegyen a programokban.
(A „Gyermekbarát város” új intézkedéseiről a www.tata.hu/önkormányzat - Meghívó a január 28.-i testületi ülésre címszó alatt olvashat.)