Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Ötcsillagos szálloda lehet a piarista rendházból

Az önkormányzat tulajdonában levő, eredetileg barokk épület, a hajdani piarista rendház 1767 és 1770 között készült Fellner Jakab tervei alapján és jelenleg az Eötvös József Gimnázium Kollégiumának ad otthont.

Az épület patinája, csodálatos fekvési adottságai egyértelműen a városkép egyik legkiemelkedőbb helyévé teszik az építményt. Az épület állapota sajnos folyamatosan romlik, tetőszerkezete sérült, falai vizesednek, a vakolat egyre nagyobb területen mállik. Az önkormányzatnak a jelenlegi gazdasági körülmények között nem áll rendelkezésre olyan nagyságrendű anyagi forrás, mely lehetővé tenné az épület teljes felújítását. Tata Város Önkormányzati Képviselő-Testülete még 2006-ban elfogadott egy, a történelmi városközpontra vonatkozó fejlesztési elképzelést. Ebben az előmegvalósítási tanulmányban szálláshely kialakítását jelöli meg, mint kívánatos fő funkciót. Egy 4, esetleg 5 csillagos szálloda jelentős szerephez juttathatná az épületet, hiszen ilyen rangú hotel regionális szinten is rendkívül kevés létezik. A fennálló gazdasági helyzetben a beruházás csak magántőke bevonásával valósulhat meg. Az épület további sorsának rendezéséhez, a legmegfelelőbb hasznosítási konstrukció megalkotásához mindenképpen szükséges egy átfogó koncepció megalkotása, majd ennek megfelelően pályázat kiírása.

A piarista rendház sorsáról Tata Város Képviselő-Testülete 2009. február 25-i ülésén úgy határozott, hogy meg kell vizsgálni a jelenlegitől eltérő, új hasznosítás lehetőségét, természetesen a jelenlegi kollégiumi funkció megfelelő színvonalú kiváltásával.