Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Akikre büszkék vagyunk

Dunaalmástól Tallinnig

Észtország ránk figyel címmel Hamvay Péter újságíró Népszavában írt cikkében a dunaalmásiak számára ismerős névvel találkoztunk. Dávid Gyula Észtország fővárosának, a Tallinni Magyar Kulturális Intézet igazgatójának gyökerei Dunaalmáson vannak.

Itt született, itt járt óvodába, iskolába, Tatán középiskolába. Ma is felcsillan a szeme az őt egykor tanító pedagógusoknak, amikor a kitűnő képességű egykori diákról esik szó, aki az Államigazgatási Főiskola után a Jogtudományi Egyetemet is elvégezte, s magyar feleségével szívesen él Tallinnban, nem felejtve gyökereit.

Kitartása, tudás révén került az Oktatási Minisztériumba, ahol a főosztályvezetői széket hagyta el, hogy a Tallinni Magyar Intézet igazgatója legyen. Az eltelt három esztendő alatt az elsajátított nyelvtudással otthonosan mozog a helyi kulturális életben. Teszi ezt annál inkább, mivel 2009-ben a livániai Vilnius, 2010-ben Pécs, ezt követően az Észt főváros, Tallinn viseli Európa Kulturális Fővárosa címet.

A Baltikum kultúrakedvelő közönsége is ízelítőt kap a programokból. Dávid Gyula már most ezen dolgozik, hogy a 2011-es magyar bemutatkozás, amelyet a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje nyit meg- emlékezetes legyen. Segít a kulturális intézet a magyar filmek Észt országban történő bemutatásában. Szerepel a programok között pl. a júniusi gitárfesztivál keretében Snétberger Ferenc koncertje. S az idei programokon kívül már Pécs Európa Kulturális Fővárosára is gondol, természetesen a 2011-es tallinni hasonló megtisztelő címre is. Valamennyi volt iskolatársa, tanárai, barátai, mindazok, akik ismerték, még itt élő rokonai büszkék a község szülöttjére, Dávid Gyulára.

 

Dobos Szilvia