A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Schmitt Pál Tatán

Sportemlékeit idézte olimpikon politikusunk

Harley Davidsonján érkezett Tatára, a Fényes családi napra Schmitt Pál, európai uniós képviselő a hétvégén. Vasárnap tartotta a város a Fényes fürdőn városi nyitóünnepségét díjmentes belépéssel, számos kulturális és sportprogrammal. Zajlik az országos európai uniós választási kampány, s Schmitt Pál a Fidesz-KDNP listavezetője, csakúgy, mint öt évvel ezelőtt, mégis inkább sportolóként, egykori tatai edzőtáborosként kérte fel a díjak átadására Michl József polgármester a politikust.

Az edzőtáborban 1960-ban jártam először, s utána még sokszor, hónapokat töltöttünk az olimpiai felkészülések alkalmával e szép helyen _ mondta el Schmitt Pál, érzékelhetően nem pusztán udvariasságból dicsérvén a várost. _ Esténként kijártunk a Kristályba, a Lovasba, sokat kirándultunk az Öreg-tóhoz, s itt ismertem meg a feleségemet, Katicát is _ idézte meg az egykori divatos vendéglátóhelyeket és a helyi nevezetességeket.
A délelőtti versenyek győzteseinek a képviselő adta át a díjakat, mondván, reméli, néhány leendő bajnokot köszönthet e családi napon. Bejelentette, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és Tata városa együttműködési szerződést köt a fiatalok sportolásának elősegítésére. A kapcsolat elsősorban az elhanyagolt tömegsportot hivatott megpezsdíteni, közös rendezvényekkel, pályázati figyeléssel szorgalmazni az előrelépést.
Politikáról kevés szó esett, azt azonban hangsúlyozta Schmitt Pál, hogy az uniós választás kimenetelének nagy jelentőséget tulajdonít. Magyarország és a felvidéki, azaz szlovákiai, valamint az erdélyi magyar, azaz romániai uniós képviselők az Európa Parlamentben a 18 fős jelenlétükkel ugyanakkora súlyt képviselnek a néppárti frakcióban, mint Franciaország. Sikeres ismétléssel, illetve a mandátumszámok növelésével még kedvezőbb helyzetbe kerülhet a magyar érdekérvényesítés Brüsszelben. Az első ízben uniós jelenléttel bíró magyar politikusokat mindazonáltal elismeréssel honorálták az Európa Parlamentben, a fideszes Gál Kinga, Őry Csaba és Járóka Lívia az év parlamenterei kitüntető elismerést nyerték el képviselőtársaiktól. A júniusi választásokra utalván hangsúlyozta Schmitt Pál, hogy a belpolitikai viszonyokat is minősítik a választók voksaikkal, fontos tehát a szavazófülkében történő vélménynyilvánítás. Kérésre interjút adott a Tatai Televíziónak is a politikus, valamint a tatabányai Radír Rádió stúdiójában is megjelent Michl József polgármesterrel együtt.