Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület

Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület
2835 Tata-Agostyán , Kossuth L. u. 68/A
Postacím: 2890 Tata, Kazinczy F. u. 3.
Adószám:
Számlaszám:
19 15 05 50-1-11
63200119-14926354
Telefon: 34/ 383-597, Mobil : 20/ 596-48-80, E-mail: zoldszigetkor@gmail.com

 

Az egyesület 1991 óta működik, amely jogi és szellemi elődjének a híres Herman Ottó Kört tartják. Az alapító tagok döntően tatai, tatabányai, oroszlányi és az ezekhez közeli településeken élő tanárok, mérnökök, diákok, természetszerető emberek. A közhasznú egyesületté formálódó szervezet tagjainak száma meghaladja a százötvenet.

Az egyesület munkájának jelentős részét felnőttek irányításával a közép- és általános iskolai, valamint a főiskolákon és egyetemeken tanuló diákok végzik. Az egyesület figyelemmel kíséri az ismert természeti értékeket, terepbejárásokat, táborokat szervez, felkutatja és feltérképezi a már ismerteken túli, védelmet igénylő területeket. Megbízás esetén kezelői jogot vállal ilyen területek védelmének érdekében. Jelzéssel él minden olyan esetben, amikor a természeti értékek veszélyeztetését, pusztítását észleli. Együttműködik más, hasonló célokra alakult szervezetekkel.

Az egyesület ismeretterjesztés céljából szabadidős tevékenységeket, egészségvédelmi programokat szervez, előadásokat és bemutatókat tart. A természeti bejárások, túrák, táborozások alkalmával gomba, gyógynövény és egyéb természeti javak begyűjtését és vizsgálatát végzi.

A Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület tömegsport-tevékenysége döntően kerékpáros túrázásban, teljesítmény gyalogtúrázásban, vízi túrázásban és barlangászatban nyilvánul meg. Az egyesületi tagok társadalmi természetőr feladatokat látnak el.

Tata és környéke sok és kiváló vízzel rendelkezik, melyeket a jelenlévő ipari tevékenységek veszélyeztetnek. Az egyesület tagjai évek óta elvégzik legfontosabb vizeink rendszeres minőségvizsgálatát, folyamatosan nyomon követhetik azok változásait. Elsősorban az Által-ér vízgyűjtő területére és a tatai Öreg-tó vízére fókuszálnak.

Az egyesület szakmai kirándulásokat, túrákat szervez, vizsgálva a hazai makro- és mikrozonális faunánkat, flóránkat, természeti értékeinket. Elsősorban a Gerecse,- a Vértes,- a Pilis,- a Bakony- és a Budai-hegységekben vannak jelen. Havi rendszerességgel végzik e tevékenységeket túravezetők és szakemberek segítségével. Emellett minden nyáron természet- és környezetismereti kutatótábort szerveznek.

Az egyesület működésének költségeit pályázatokból és az összegyűjtött SzJA 1 százalékokból fedezik.