A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Drágább jeggyel utazhatnak a helyi járatokon Tatán

A kormány 20-ról 25 százalékra történt áfa-emelése következményeként emelkednek Tatán is a helyi autóbusz-közlekedési tarifák. Az elővételben megváltható jegy ára 160 forintról 170 forintra emelkedik, az autóbuszon közvetlenül vásárolt 180 forintos jegyért ezután 190 forintot kell leszurkolniuk a sofőrnél.

 

A Vértes Volán Zrt. által kibocsátott menetjegyek áráról árhatóságként utoljára tavaly júniusban hozott határozott az önkormányzat, a jelenlegi módosításra az áfa emelése miatt került sor. Amint köztudott, a kormány a 20 százalékos általános forgalmi adó mértékét 20-ról 25 százalékra emelte, amely számos területen automatikusan áremelést generál. A szerdai testületi ülésen a Vértes Volán Zrt. indoklása szerint az áfa-emelés hatására mintegy hárommillió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat, amit képtelen ellensúlyozni.

Az önkormányzat felé kétféle variációban készített tarifaemelési javaslatot a társaság, amelyből a második változatot fogadták el a képviselők. Az elsőben az áfa miatti teljes árbevétel kiesést az utasok fizették volna meg, amely a kiegészítő állami támogatás arányainak megváltozása miatt magasabbra rúg. A második változatban viszont csupán az utasokra eső áfa-emelés miatti árbevétel arányában emelik meg a jegyek árát. A Vértes Volán Zrt. a későbbiekben tárgyalást kezdeményez az önkormányzattal a közszolgáltatási szerződésben foglalt veszteségkiegyenlítés kapcsán. A testület indoklása szerint viszont a jelen gazdasági helyzetben az áfa-emelés részbeni tovább hárítása is megterheli a lakosságot, nem kívánják súlyosbítani az utazók családi költségvetését.