Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Pályázat diákoknak - beadási határidő: szeptember 10.

A tatai Szent Kereszt Templom Közösségi Háza jeligés irodalmi pályázatot hirdet – vallási felekezetre való tekintet nélkül - a Tatán élő-, valamint itt tanuló általános- és középiskolás diákok számára.

 

 

Az UNICEF 1954-es kezdeményezése óta szeptember 20-án tartjuk „a gyermekek világnapjá”-t. E napon – minden évben - felhívást intéznek a világ országaihoz, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek jogait. (E jogokat az ENSZ 1959-ben deklarálta… s e határozat aláírásának emlékére november 20. lett „a gyermekek jogának világnapja”.) Pályázati felhívásunkat azért tesszük közzé, hogy megismerjük az itt élő-, valamint itt tanuló gyermekek érzéseit, gondolatait, véleményét a gyermekek jogaival-, illetve Tata „gyermekbarát város programjá”-val kapcsolatban.

 

El tudnátok-e mondani saját szavaitokkal, gondolataitokkal, mit jelentenek azok a kifejezések, hogy „élethez való jog”, „szociális biztonsághoz való jog”, „oktatáshoz való jog”, „a pihenéshez és a szabadidő eltöltéséhez való jog” vagy épp „az állam, a társadalom és a család részéről a gyermeket megillető védelem és gondoskodás joga”? Hogy mit takar a „szabad véleménynyilvánításhoz való jog”, ennek figyelembe vétele, illetve korlátozása?... Milyen lehetőségeitek vannak jogaitok érvényesítésére? Hol a határ a jogok és az egyéni akarat érvényesítése között?...

 

Mi a véleményetek az olyan - médiából közismert - esetekről, mint pl.: gyerekek, akik…  szándékosan súlyos testi sérüléseket okoznak egymásnak az iskolában,  elveszik mások tulajdonát,  kigúnyolják társaikat, ha azok vallásukat gyakorolják, valamely etnikai kisebbséghez tartoznak vagy épp „mások”, mint ők…? Tapasztaltatok már hasonlót itt, Tatán? Mit csináltatok? Mi lett a történet vége? Pályázni 3 kategóriában lehet:  Az általános iskolák alsó tagozatosaitól (1-4. évfolyam) egy valós élmény, történet leírását, elmesélését várjuk. (Kitől, hol, minek a kapcsán hallottatok arról, hogy a gyermekeknek is vannak jogai? Milyen jogokról esett szó? Tud-e élni szerintetek e jogaival Tatán egy gyerek?) A kézzel írott fogalmazás terjedelme ne legyen több egy A/4-es oldalnál!  Az általános iskolák felső tagozatosaitól (5-8. évfolyam) olyan valós történeteket várunk, melyekben a tatai gyermekek jogainak tiszteletben tartását, vagy épp ellenkezőleg, megsértését fogalmazzák meg (természetesen fantázianeveket adva szereplőiknek!). A kézzel vagy számítógéppel írott pályamunka terjedelme ne legyen több egy A/4-es oldalnál! 

 

A középiskolásoktól (9-13. évfolyam) már összetettebb alkotást várunk, melyben kifejtik véleményüket Tata „gyermekbarát város program”-jával, eddigi intézkedéseivel kapcsolatban. (Megfelelően működnek-e szerintetek a jogaitokat képviselő fórumok? Milyen változtatásokat, újításokat fogadnátok szívesen a „gyermekbarát város program” keretében? Tapasztaltatok-e eltérést hívő- és ateista fiatalok viselkedésében egymás jogainak tiszteletben tartása terén? Ha igen, miben látjátok ennek az okát? Milyen javaslatotok lenne a közömbös vagy épp lázadó fiatalok „meggyőzésére”, a konfliktusok feloldására?...) A számítógéppel írott pályamunka terjedelme maximum két A/4-es oldal legyen!

 

Műfajbeli megkötés nincs. Egy pályázó – saját életkori kategóriájában – több pályázatot is benyújthat. Írásaitoknak igyekezzetek találó címet adni! A pályamunkák minden oldalán tűntessétek fel:  a JELIGÉT  és az életkori kategóriát („alsós” – „felsős” – „középiskolás”)! Adataitokat egy külön lapon, ZÁRT BORÍTÉKBAN mellékeljétek a pályázathoz! E lap tartalmazza: • neveteket • lakcímeteket • telefonszámotokat • iskolátok és osztályotok megnevezését • valamint a benyújtott alkotás címét és jeligéjét.

 

A lezárt boríték külsején csak a jeligét és az életkori kategóriát tüntessétek fel! A pályamunkákat postán, illetve – hivatali időben – személyesen is eljuttathatjátok a Római-Katolikus Plébánia Hivatalba (2890-Tata, Kossuth tér 15.). Beérkezési határidő: 2009. szeptember 10-ig,  11.00 óráig A benyújtott írásokat szakmai zsűri értékeli. Minden kategória 1-3. helyezettje könyvvásárlási utalványt és emléklapot kap, melyeket a Szent Kereszt Templom Közösségi Házának szeptember 19-i – „a gyermekek világnapjá”-hoz kapcsolódó - rendezvényén adunk majd át. Ugyanitt kerül felolvasásra a három kategória-győztes alkotása is. A benyújtott pályamunkákból válogatást állítunk össze, mely felkerül Tata város internetes honlapjára.

Kerekesné Fuli Anikó