Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

A Szent Kereszt templom tetején

Egy régi darab és egy új, ismét régi, ismét új

Csaknem mindenki lassít, s óvatosan felfelé kémlel, aki elhalad Tata szívében, a Szent Kereszt templom előtt. Messziről látható a felállványozott torony, s hogy minden bizonytalanság nélkül mozognak, dolgoznak ott fenn a templomépítők. A könyörtelen idővel veszik fel a versenyt. Újabb évtizedekre csak lentről kell csodálni a tornyokat.

 

 

A templomok, különösen az ily hatalmasak és gyönyörűek, mint a Szent Kereszt, legalábbis évszázadokra épülnek. Emberi gyarlóságnak tűnne az örökkévalóságnak emléket állítani, miként az egyiptomi uralkodók gondolták, bár kétségtelenül nagyot alkottak piramisaikkal. Nos, a csaknem 230 éves Szent Kereszt templom tornyai ismét reparálásra szorulnak, amelyet az országosan ismert és elismert templomépítő és -javító Ócsai Sándor és csapata végez. A szemben állva jobb oldali toronyhoz közelített külső lift fel-lejár, s azokon kívül, akiknek dolga van a magasban, olykor mások is felkéredzkednek. Kótai László esperes már csak hivatalból is, Horváthy Lóránt, Tata alpolgármestere szakmai érdeklődésből, s a tatai honlap tudósítói bátorságpróbaként, s a hiteles tájékoztatás okán merészkedtek az emelőszerkezetbe. Tériszonyosoknak nem ajánlott, mert bár a templom főbejárati lépcsejétől alig 60 méterre áll meg a lift, sokkal magasabbnak tűnik a torony amiatt, hogy eleve magaslaton áll. Ott egy kicsit mindig fúj a szél, a szélcsendben is lengedez a levegő, s némiképp mások a dimenziók.

_ Először úgy szólt a terv, hogy leemeljük a teljes toronysüvegeket, s teljesen újjá is építjük mind a faszerkezetet, mind a borítást _ számol be az előzményekről Ócsai Sándor. _ A műemlékes szakemberek azonban úgy döntöttek, hogy minél több eredeti elemet meg kell mentenünk. Végül négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre haladva vizsgáljuk át biztonsági szempontból a fa- és fémszerkezeteket, s cseréljük, ha kell. Ahol feltétlenül szükséges, a tartós és ellenállóbb borovi fenyőből pótoljuk a menthetetlen szakaszokat, ahol még maradhat az elődeink által elhelyezett rész, ott megtartjuk. A külső borítás vörösrézből lesz. _ Nem titkolja, ez a nehezebb út, s ha ez a kívánság, hát teljesítik! Csányi Zoltán, a felelős műszaki vezető is megerősíti, hogy a részleges csere és az eredetivel megszólalásig egyező pótlások elkészítése és beillesztése a szakmai csúcs. Az aprólékos, a régi kötések mentén haladó felújítóknak szinte bele kell helyezkedniük a rég porladó elődök gondolat- és munkamenetébe.

Ócsai Sándor fia, Csaba is az édesapa brigádjában dolgozik, kőműves, de az ács- és bádogos munkához is ért, miként ebben a csapatban szinte mindenki. Cserepes Gyula ács, Csóka Bernát ács és asztalos. Ebédidőben a hatalmas fák alatt delelnek, ugratják egymást, viccelődnek _ lenn a földön. De fenn összefogottság és precíz munka folyik. Dénes Károly Dunaújvárosból érkezett, s még néhányan szintúgy. Évek óta együtt vállalják a templomfelújításokat Ócsai Sándor irányításával, az összeszokottság jó ajánlólevél a különleges teljesítmények elvégzéséhez. Június 23-án kezdték a renoválást, ha az egyik toronnyal végeztek, következik a másik. December közepére végezni szeretnének, ha az idő is engedi. Az újságírói kérdésre, hogy sosem félnek?, persze kész a válasz. Dehogynem! Az inflációtól! Aztán engesztelő magyarázatul fűzik hozzá: kötelekkel biztosítják magukat a magasban, nézzük csak meg, úgy festenek, mint a kötözött sonka, ha a széleken dolgoznak! Nem szokott baleset történni. Több bátorság, nagyobb elszántság és koncentráció szükséges a különleges helyszínen, amennyiben a templomtorony annak tekinthető, ez biztos. S ha e férfiaknak segít is a mai technika, azért maradt kihívás az 1780-as évekhez hasonlóan a 2000-es évekre is.