A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az MSZP-s képviselő nem állta a szavát

Tatai-Tóth András MSZP-s országgyűlési képviselő a városi önkormányzati testületnek tett ígérete ellenére az országos költségvetés módosító indítványainak parlamenti előterjesztésekor nem szavazta meg a Tatát érintő javaslatokat, hanem tartózkodott. Michl József, Tata polgármestere csalódottan vette tudomásul ezt a döntést, s különösen azért nehezményezi ezt, mert a képviselő ígéretet tett arra, hogy erőteljesen képviseli választókörzete érdekeit.

Az október 28-iki önkormányzati ülésen a politikus maga kért lehetőséget napirend előtti felszólalásra, amelyet a Tatai Tv élő egyenes adásban közvetített,mint mindig. Tatai-Tóth András a nehéz gazdasági helyzet hangsúlyozásával adott összefoglalót a büdzsé tervezetéről. Állítása szerint "takarékos, feszes" költségvetés készül, amely szükséges az ország jelenlegi helyzetében. Néhány helyi képviselő ezt követően kritikát fogalmazott meg, mondván, az MSZP-s politikus a kormányt, s a kormánytöbbséget kívánja igazolni, s részben felmenteni. Michl József a beszámoló után azt kérte a politikustól, hogy szavazatával támogassa a Tatát érintő módosító indítványokat. A tatai polgármester kérésére ugyanis Bencsik János tatabányai polgármester, fideszes országgyűlési képviselő nyújtott be indítványokat, amelyek törvénybe kerüléséhez kormánypárti voksokra is szükség van. A Tata város területén sürgetővé vált csapadékvíz- és felszíni vízelvezetés megoldásához elengedhetetlen az állami közreműködés, a központi költségvetésből származó juttatás nélkül nincs rá elég fedezet.

A várost kettészeli a vasút, három helyütt is a sorompó miatt veszteglésre kényszerülnek az utazók. Az Agostyáni úton vasúti felüljáró építése lenne megoldás a folyamatos közlekedés érdekében, s ez is állami támogatást igényel. Az Eszterházy kastély felújítását a legutóbbi önkormányzati választási kampány során Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök ígérte meg a szintén akkori MSZP-s polgármester-jelöltnek. A város vezetésére ugyan Michl József nyert jogot, ám a kastély felújításának fontossága továbbra is ugyanolyan aktuális a helybélieknek és a nemzeti örökségvédelemnek. Ez sem teljesült, s hathatós állami segítség nélkül nem győzi a város, miként az Öreg-tó rehabilitációja sem vihető végbe enélkül. A Tata-Tardos-Vértestolna összekötő közút felújításához szükséges központi támogatás volt az utolsó kérés a polgármester listáján, s az összesen mintegy négy és fél milliárd forintos összeg megszavazásához kérte az országgyűlési képviselő támogatását.

Tatai-Tóth András elismerte a körzet és a város kívánságainak jogosságát, ám az MSZP-frakció támogatásáról nem kezeskedett. Mindazonáltal ő megtesz mindent a tatai érdekekért, s személy szerint megszavazza az előterjesztéseket, ígérte. A költségvetés módosító indítványairól szóló zárószavazás után Michl József keserűen tapasztalta, hogy az MSZP-s politikus nem állta a szavát, s a beterjesztett tatai indítványok mindegyikénél tartózkodott. Michl József úgy véli, a képviselőnek fontosabb szempont volt a kormánynak és a frakciójának való engedelmesség, mint választókörzetének kérései. Annak ellenére, hogy a képviselő bejelentette, nem indul újra a parlamenti mandátumért, elvárható lett volna tőle, hogy ne a párt- és kormányhűség befolyásolja erősebben, hanem szűkebb pátriája érdekeit szolgálja lehetőségei szerint.