Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

MÁRTON-NAP A BARÁTSÁG JEGYÉBEN

Öröm, vidámság, jó hangulat töltötte be az Eötvös József Gimnázium Dísztermét a Márton napi esti koncerten. A Tatai Szent Márton Kamarakórusnak most is sikerült meglepni és megörvendeztetni a közönséget „Zenés barangolás barátokkal” c. izgalmas, szép programjával.

Az est mottójául szolgáló gondolatokat dr. Nágl Katalin választotta és tolmácsolta: „Az emberi léleknek valami olyan titka a barátság, mint zenének a hangok harmóniája. Nem azonosak, de kiegészítik egymást. Az igaz barátság olyan az emberi világ díszharmóniájában, mint egy finom, halk akkord.” (Wass Albert)

A kamarakórus repertoárja különleges és változatos volt:  A lelkendező hangvételtől a gregorián veretes férfihangjain át a húsvét-hajnali történettől a teremtett világ szépségét zengő műveken át a vidám lengyel táncig terjedt.

A műsorban közreműködtek vendégkarnagyok (Kálmán Zsuzsa, Tisch János) és hangszerjátékosok (Roszman Éva, Steinke Friebert, Sziklai Ágnes, Sziklai Katalin, Sziklai Tibor). Bros Stanislaw harmonikaművész virtuóz népi táncdalokat adott elő. A közönség fergeteges tapssal fejezte ki elismerését.

Szakál Fanni saját koreográfiájával, szép mozdulatokkal és lépésekkel gazdag táncprodukciója volt a magyar párja az osztrák vendégtáncosok előadásának.

A kamarakórus vendége volt az Édes Zoltán vezette ír zenét játszó tatai Semro’g együttes, (tagjai közt nem egy „szentmártonos”) mely igen vidám hangulatot teremtve járult hozzá az est sikeréhez.

„Barátság és öröm nem ismertnek határt és akadályt – még nyelvit sem” – kezdi beszámolóját Edeltraud Eibensteiner, az Ausztriából érkezett művészeti csoportok vezetője. Majd így folytatta:

 „Kb. 25 éve kezdődött a történet. Tatai sportolók ekkor vettek először részt Ottenschlagban a 10 mérföldes utcai futóversenyen. A Mühlvierteli futók a közben eltelt idő alatt hétszer voltak a Tatai Minimarathon nemzetközi utcai futóverseny résztvevői. A sportolók kapcsolatából egy magyar és egy osztrák család barátsága született. Nos, ez az eltelt hosszú évek alatt is gondosan ápolt barátság a Márton-napi zenés estén folytatódott.

 A Varga Kata vezette Tatai Szent Márton Kamarakórus tagjai egyben jó barátok is, akik más zenészekkel és kórusokkal is elkötelezetten és nagy szeretettel ápolják a kapcsolatokat.

Ebben az évben a „Leonfeldi Spoachanmusi” népi együttes, A „Haibachi énektrió” és a „Haibachi hagyományőrző népitánccsoport” fogadta el nagy örömmel a Márton-napra szóló meghívást.

 

A másfél órás produkció rendkívül érdekes, színes volt, a közönség vastapssal nyilvánította ki tetszését.

 

Varga Istvánné tájékoztatása alapján