Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Támogatás a lakáshitel törlesztés miatt bajba jutottaknak

Vissza nem térítendő önkormányzati támogatásról döntött a tatai képviselő-testület, amelyet az átmenetileg nehéz helyzetbe került családok vehetnek igénybe. Michl József polgármester elmondta, hogy a az önkormányzat nem kíván oly módon lakást vásárolni, ahogyan azt a nemrégiben elfogadott törvény lehetővé tenné. A nemfizető lakáshiteleseket az árveréstől megmenthetik a helyhatóságok, úgy, hogy maguk is vevőként lépnek fel.

Ehhez nincs elég forrása az önkormányzatnak, s csak keveseknek nyújtanának mentőövet, vélekedtek a képviselők. A polgármester más megoldás kidolgozását kérte.

Az átmenetileg nehéz helyzetbe került családok lakáshitel törlesztésének támogatásáról megalkotott helyi rendelet célja, hogy az önhibájukon kívül pénzzavarba került adósok a hitelüket is tudják törleszteni, s a lakásukat is megtarthassák. Szigorú feltételeket kénytelen szabni az önkormányzat a kérelmezőknek, hiszen a helyhatóság is a megszorítások hálójában vergődik. A fél évig nyújtható, havi 30 ezer forintos vissza nem térítendő támogatás két alkalommal igényelhető. A rendelet december 1-jén lép hatályba, a feltételeket a honlapunkon elhelyezett mellékletben olvashatják attól a naptól fogva az érdeklődők.Olyan tatai család kérheti az önkormányzattól a támogatást, amelyiknek csak a jelzáloggal terhelt lakóingatlan a tulajdona, nincsen üdülője, s a család tulajdonát képező autó(k) együttes értéke nem haladja meg a hárommillió forintot. A hitelt 2008. szeptember 1-je előtt felvett személyek folyamodhatnak segítségért, de sem közüzemi tartozásuk nem lehet, sem felmondott hitelszerződésük! Családi és társasházra, lakásra egyaránt igényelhető a támogatás, ám természetesen az is számít, hogy hány négyzetméteres otthonban hány családtag lakik. A kérelmezőknél számításba veszik a munkahelyüket is elveszített adósok gondját, valamint azt, hogy a törlesztőrészletük 25 százalékkal nőtt, a jövedelmük viszont 20 százalékkal csökkent. A kérelmeket a polgármester bírálja el, a támogatást a pénzintézet kapja, amelyet az adós javára könyvelnek el. Bizonyos követelmények alól a humán és intézményi bizottság méltányosság alapján felmentést adhat.

 

Tata Város Önkormányzati Képviselő-testületének 37/2009. ( XI.27 .) számú rendelete