A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az Öreg-tóra érkeztek a ludak V-seregben

November utolsó hétvégéjén kilencedszer is megtelt az Öreg-tó parti sétány, Európa egyik legjelentősebb természeti látványossága sokakat vonzott a városba. Az egyik legfőbb különlegessége a Tatai Vadlúd Sokadalomnak elnevezett rendezvénynek, hogy egy város öleli körbe Magyarország legrégebbi mesterséges halastavát, ahová ezer- és ezerszámra érkeznek telelni, pihenni, táplálkozni a vadludak. .

 

A rendezvény szervezője, Musicz László üdvözölte a megjelenteket, a sok természetfotóst és látogatót. A rendezvény ugyan kilencéves, de a madarak egy-két száz esztendeje felfedezték maguknak e csodás élőhelyet, ahol a vadászok sem háborgatják őket, mint tették még nem is oly régen! Michl József polgármester egyszerűen csak felsorolta szombat reggeli köszöntőjében a vadludak erényeit, mondván, tanulhatunk a szárnyas jószágoktól, amit a természetkedvelők és -tisztelők csak helyeselni tudtak.

Rengeteg esemény, kirakodóvásár, madárgyűrűzés, előadások kísérték az önmagában is megkapó látványosságot. A napkelte után a leeresztett tavon éjszakázó vadludak csapatostul, rajonként felszálltak, hogy táplálékot keressenek maguknak, hangos gágogással. Haraszthy László természetvédelmi szakállamtitkár szerint jó értelemben vett üzletág született itt: az ökoturizmus üdvözölhető formája.