Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Újabb bérlakások épülnek a felső-tatai Fazekas utcában

A tatai óváros egyik legszebb részén, a Fazekas utcában épül tizennégy bérlakás, amelynek alapkövét helyezte el az udvaron Michl József polgármester és az Első Magyar Bérlakásépítő Kft. képviselője 2009. decemberének első napján. A 25-ös szám alatt egymás mellett áll két szép, régi ház, amelyeken leromlott állapotukban is elidőz a tekintet. Egyik az önkormányzat tulajdonában volt, értékesítette azt, a másik magántulajdonban van.

 

Sajnos, a sötétszürke falú, üresen álló épület már menthetetlen volt, lebontják, ám homlokzatához megszólalásig hasonlót épít a kivitelező és beruházó cég, hangzott az ígéret. Magyarországon és Tatán is átalakította a lakásprivatizáció a lakástulajdon szerkezetét, hiányoznak a bérlakások. Tatán a Szélkút utcában hamarosan huszonnégy bérlakást ad át az Első Magyar Bérlakásépítő Kft., s a következő szakaszban a Fazekas utcában év végére ígéri az újabb tizennégyet. A bérlőkijelölési jog az önkormányzaté, s a bérlők tíz éven belül bármikor megvásárolhatják bérleményüket. A hírek szerint 10-13 millió forint között áron kaphatók majd a 45-60 négyzetméter közötti alapterületű, minden igényt kielégítő otthonok.

Az Első Magyar Bérlakásépítő Kft. stratégiai igazgatója, dr. Bogdán Zsolt beszámolt a négy éve alakult cég történetéről. Infrastrukturális beruházásokat hajtanak vége, ám oly módon, hogy a kivitelezéshez szükséges forrásokat is előteremtik. A Szélkút utcában és a Fzaekas utcában is megvásárolták a beépítendő telket, felépítik a lakásokat, s miután az önkormányzat pályázat útján kijelöli a bérlőket, a lakáskezelést is a cég végzi. A bérleti díj előre láthatólag 35-40 ezer forint lesz, ami tisztes piaci árnak számít. Az egyedi fűtésű, beépített amerikaikonyhás otthonokat azoknak szánják, akik nem bírnak jelentős tőkével, nem kívánnak kölcsönszerződésbe sem bonyolódni, kivárnak, a válság végéig nem döntenek tulajdonszerzésről. Biztos jövedelmük azonban lehetővé teszi, hogy a város csöndes, mégis a központhoz közeli utcájában lakást béreljenek, amit tíz éven belül bármikor megvásárolhatnak. Ilyen konstrukcióban épített már a Tatán is működő cég bérlakásokat Körmenden, Sárospatakon, Nőtincsen, átadás előtt állnak Várpalotán, Pomázon, s tavasszal Tatán, a Szélkút utcában is beköltözhetnek az első bérlők otthonaikba.