Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

A régi szépséget visszahozta, a mai igényekhez igazította a díjnyertes ház

Tatán két épületet is díjazott a szakértő zsűri a megyei pályázók közül. Idén először hirdette meg az Országos Építészkamara megyei szinteken is az Év Háza pályázatot hat kategóriában, amelyből a társasház és az iroda-lakóépület címszó alatt a városból vitték el a pálmát. Az Agostyáni út 13. szám alatti ház az utóbbi kategóriában nyert, Markos Anikó tervei alapján, míg a Szent Kereszt templom szomszédságában Tóbiás Tamás tervezett szerény, mégis impozáns külsejű lakóházegyüttest. Tata műemléki és sajátos arculatot mutató részei mind a lakosságot, mind az építészeket, mind az építésügyi hatóságokat kötelezik, s kihívást is intéznek hozzájuk.

 

A megmentésre érdemes régi épületeket meg kell tartani, hiszen ez adja a város hangulatát, leginkább ezektől szeretnivalók az ódon utcák. Akár paraszti, akár polgári, akár arisztokrata hagyományokat viseljenek magukon, ez mindenkinek szívügye kell legyen!Az Agostyáni út 13. számú ház századforduló környéki homlokzatát megőrizték, eredeti formájában állították helyre, mondta el Markos Anikó, a Komárom- Esztergom Megyei Építészkamara elnöke. Nem műemlék az épület, de arculata meghatározó, az utca karakterében fontos szerepet tölt be, ami most, megszépülése után még inkább feltűnik.

 

Az emeleten lakások kaptak helyet, a földszinten a Tata Tourist Utazási Iroda helyiségei, s hátul négy, különböző elosztású lakás épült újonnan, s a megyei Ügyvédi Kamara is ide költözött. Szintén újdonság a teremgarázs, amely megoldja a parkolást, s jótékonyan eldugja az autókat, nem kap hangsúlyt a tároló épülete. A gépészet és minden kiszolgáló technika a legmodernebb, a külső megjelenéshez felhasznált építőanyagok azonban hagyományosak, így melegséget, állandóságot sugároznak.