Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

35 éves a Fiatal Utazók Klubja

A történet 1975-re nyúlik vissza. Ekkor az országban a művelődési házak kezdeményezésére több helyen is alakultak klubok ugyanezzel a névvel. Létrejöttüknek célja az volt, hogy a fiatalok szabadidejüket együtt, hasznosan töltsék. Tatán Haraszti Mihály nevéhez kötődik a klub alapítása. Első lépésként utcai falragaszokkal hívták fel a figyelmet, hogy közös túrázásra, színház- és hangverseny-látogatásra keresnek hasonló érdeklődési körű társakat.

 

A felhívás sikeresnek bizonyult, s jónéhányan csatlakoztak is. Az alapítók között volt még Vörös Vince, Pölöskeiné Klinger Éva, Franta Imréné Németh Teréz, Óvári Zsuzsa, Kiss Piroska. Az elmúlt évtizedekben több törzshelye is volt a klubnak, de hosszú ideje a Magyary Zoltán Művelődési Központ az, amit szinte második otthonuknak éreznek.

1980 óta Lentulai Mária vezeti a csapatot.

- Az ország összes megyéjét bejártuk tervszerűen, háromnapos kirándulások keretében. Húsvétkor az akkori Csehszlovákiában túráztunk éveken keresztül, és Szilveszter napján is mindig együtt vagyunk. A névnapokat, születésnapokat is megtartjuk, ilyenkor az ünnepelt a lakásán fogad minket – tájékoztat a klubvezető. A FUK tagjai számos tatai rendezvényen segítőként is közreműködnek, nincs például olyan tömegsport-rendezvény a városban, mely nélkülük zajlana. A Minimarathon szervezésében is jócskán kiveszik a részüket, a verseny előtt egy héttel el is utaznak, hogy a szükséges teendőket nyugodt körülmények között tudják megtárgyalni.

 

Lentulai Mária megpróbálta felkutatni az ország többi klubját, de kiderült: rajtuk kívül már csak a veszprémi csoport működik, a többieknek nem sikerült egyben tartani a társaságot. Az idők folyamán a FUK új tagokkal bővült, s a régiek is megmaradtak.

A rendkívül aktívan eltöltött harmincöt év a lelkesedést nem törte meg: lélekben még most is fiatalok, nyüzsögnek, pörögnek, mindenhol szívesen segítenek programot szervezni. Néhány évvel ezelőtt volt egy kósza ötletük: nevüket megpróbálták megváltoztatni fiatal utazókról felnőtt utazókra, ám nem sikerült. Nem tudták megszokni az új nevet, s egyébként is mindenki fiatalokként emlegeti őket.